Hrvatski astronomski savez će u suradnji sa svojim udrugama članicama organizirati telskopsko promatranje prelaska Merkura preko Sunca.

Opažanje ove ove rijetke pojave održat će se u gradovima diljem Hrvatske u ponedjeljak, 11. studenog.

– Početak prelaska Mekura preko Mjeseca je u 13:35 sati po lokalnom vremenu, a iz naših krajeva će se vidjeti prva polovica tranzita od njegova početka do malo nakon sredine, što se očekuje u 16 sati i 19 minuta. Drugu polovicu nećemo moći vidjeti s obzirom da nam Sunce zalazi u 16 sati i 39 minuta. Iz naših krajeva tranzit će trajati 3 sata i 4 minute dok je ukupno trajanje tranzita oko 5 sati i 30 minuta, objašnjavaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Posebno upozoravaju javnost da ovom prilikom ne gledaju direktno u Sunce, pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima jer si mogu ozbiljno oštetiti vid.

– Planet Merkur je malen i neće ga se moći tek tako uočiti prostim okom. Stoga, dođite na promatranje teleskopima koji će biti opremljeni posebnim filterima namijenjenim za opažanje Sunca i pogledajte ovu pojavu na siguran način, poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Naglašavaju da će sljedeća prilika za promatranje ove zanimljive pojave biti tek 13. studenog 2032. godine, zato pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u ponedjeljak, 11. studenog, na sljedećim lokacijama:

SPLIT

Mjesto: kupalište Bačvice
Vrijeme: od 13:30 do 16:30
Organizator: Zvjezdano selo Mosor

Mjesto: Srednja škola za grafiku, dizajn i održivi razvoj
Vrijeme: od 13:30 do 15:30
Organizator: Astronomska udruga Korčula

DARUVAR

Mjesto: glavni gradski trg
Vrijeme: od 13:30 do 15:30
Organizator: Astronomsko društvo Kumova slama

KOPRIVNICA

Mjesto: Zrinski trg
Vrijeme: od 13:35 do 16:30
Organizator: Astronomsko društvo Koprivnica
(U slučaju lošeg vremena predavanje i online praćenje u Domu ZTK, Trg mladosti 1A)

MALI LOŠINJ

Mjesto: ispred Muzeja Apoksiomena
Vrijeme: od 13:30 do 16:30
Organizator: Astronomsko društvo „Leo Brenner”

PULA

Mjesto: Zvjezdarnica na Monte Zaru
Vrijeme: od 13:30 do 16:30
Organizator: Astronomsko društvo „Istra” Pula

RIJEKA

Mjesto: Astronomski centar Rijeka (sv. Križ)
Vrijeme: od 13:30 do 16:30
Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

ZAGREB

Mjesto: Jarun, savski nasip na jugozapadnom dijelu
Vrijeme: od 13:30 do 16:30
Organizator: Astronomsko društvo Beskraj1 KOMENTAR

  1. Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime