Dosadašnji dio zime u Dalmaciji je donio duže razdoblje ispodprosječnih temperatura zraka. Mnogi će reći da nakon puno godina imamo zimu kakve su nekada vladale i na jugu zemlje. Jučer je zapuhalo jugo koje je “otpuhalo” hladnoću, a temperature su umjereno porasle u odnosu na prethodne dane.

Ipak, jučerašnjim danom postupno se opraštamo od stabilnog vremena. Već danas bit će nešto kiše, ali to je samo uvod u izrazito nestabilan sljedeći tjedan na cijelom Jadranu, uključujući Dalmaciju. Čini se da nas nakon dugo vremena očekuju snažni južni vjetrovi, obilne višednevne kiše, a u višim planinama moglo bi pasti preko metar snijega sljedećih 10 dana.

Neki prognostički modeli oko sljedećeg četvrtka predviđaju “superciklonu” nad našim područjem s centrom oko izrazito niskih 970 hPa nad Jadranom.

Danas će biti promjenjivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja u drugom dijelu dana. Povremeno će biti kiše, osobito prijepodne. Prema večeri snježna granica će biti sve niže u Zagori. Ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, navečer u okretanju na levant i buru u sjevernoj Dalmaciji. Jutro relativno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 8 do 14°C. U drugom dijelu dana umjereno zahlađenje širit će se sa sjeverne Dalmacije prema jugu.

Subota donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom. U sjevernoj Dalmaciji većinom suho, u srednjoj i osobito južnoj povremeno kiša, a u planinama povremeno snijeg. Puhat će umjerena bura i levant, na jugu Dalmacije jugo. Ujutro i navečer u Zagori je moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Nedjelja donosi stabilnije vrijeme. Još malo kiše moguće je na jugu Dalmacije. Puhat će većinom slab sjeverozapadnjak. Ujutro i navečer u Zagori je moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 12°C.

Novo naoblačenje stiže već u ponedjeljak. Povremeno je moguća slaba kiša, u planinama snijeg. Na sjeveru Dalmacije bura, u srednjoj Dalmaciji levant, a u južnoj jugo. Temperature bez veće promjene.

S utorkom ćemo vjerojatno ući u višednevno kišno razdoblje uz jugo i lebić koji povremeno mogu biti jaki, čak i olujni. Od utorka do kraja tjedna u dijelovima Dalmacije može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Iako će dominirati južni vjetrovi, neće biti odveć toplo pa će u planinama većinom iznad 1000 metara padati vrlo obilan snijeg. Do kraja tjedna ponegdje je moguće preko metar snijega. Inače, čini se da će prema kraju tjedna ponovno biti sve hladnije pa se snježna granica može spustiti do nižih predjela Zagore.

Detaljniju tjednu prognozu pročitajte u ponedjeljak na našem portalu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime