Na redovnoj konferenciji za medije Stožera CZ RH ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak komentirao je naglu promjenu broja oboljelih.

Capak: “Novi slučajevi nemaju veze s popuštanjem mjera”

– Imali smo tjedan dana dnevni broj novooboljelih ispod deset, a sad je 36. Proboj nema veze s popuštanjem mjera. Na Braču se radi o pacijentu koji se vratio iz bolnice i posjetila ga je brojna rodbina. U Dubrovačko-neretvanskoj su članovi iste obitelji – kazao je Capak, naglašavajući da su i ostali novooboljeli slučajevi izolirani.

– Svi ovi slučajevi nemaju veze s popuštanjem mjera i nadamo se da će sutra, pogotovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ) biti manja – kazao je Capak.

Je li istina da pacijent s Brača nije bio testiran, upitali su novinari Capaka.

– Nakon ove konferencije smo dogovorili da dvoje epidemiologa HZJZ sutra idu u Split, jer je situacija takva da je treba staviti pod epidemiološku kontrolu. Čim dobijemo izvještaj od epidemiologa koji su sad tamo na terenu, dogovorit ćemo koje će te mjere biti – kazao je.

Upitan da komentira što se to događa u SDŽ, jer prvo je bilo žarište u Domu umirovljenika, a sada i na Braču– Je li bilo propusta i krivnje, ne možemo reći, jer se situacija istražuje. Činjenica je da je najveći broj bolesnika u SDŽ, ali nakon Zagreba ima najviše stanovnika, pa tu nema ništa čudno – kazao je.

Komentirao je i ministar Vili Beroš.

– I mene zanimaju odgovori. Situacija nekad nije potpuno jasna, ali navodno je jučer taj nulti bolesnik testiran. Boravio je od 11. do 17.4. u bolnici i navodno je negativan, ali čekat ćemo rezultate. Da nije bilo toliko kontakata ne bi danas imali ovu sliku. Od najveće je važnosti pridržavanje mjera, jer ako se ne budemo pridržavali, imat ćemo problema. Mogla se i ova situacija izbjeći da je bilo tako – kazao je Beroš.

“Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, Brač će u karantenu”

Novinari su upitali hoće li otok Brač u karantenu.

– Postoji mogućnost da se stavi otok u karantenu. Treba vidjeti može li se prekinuta komunikacija i prijenos virusa. Tek kad vidimo to moći ćemo ocijeniti treba li Brač staviti u karantenu. Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu – kazao je Capak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime