Sukladno najnovijim prozivkama glede jučerašnjeg uklanjanja za živote opasnog stabla na Benama, iz Javna ustanove za upravljanje Park šumom Marjan ističu da je Marjan pod ingerencijom više Zakona i pravilnika koji određuju načine postupanja u ovakvim situacijama.

Kod uočenih vjetrolomova koji su opasni po živote korisnika Marjana (naginjanja nad službene šetnice i staze), a koji iziskuju sječu stabla ne radi se o gospodarskim aktivnostima, za koje, nažalost, JU PŠM nije ovlaštena. No čak i u ovakvim hitnim slučajevima JU PŠM je dužna pozvati tvrtku koja je ovlaštena za doznaku predmetnog stabla, a nakon doznake od strane ovlaštenog inženjera smije izvršiti sječu jer posjeduje licencu za sječu doznačenih stabala. Ponavljamo, ne radi se o gospodarenju već hitnoj interveniciji očuvanja života prolaznika. JU PŠM trenutno nema licencu za doznačavanje, a u postupku je ishodovanja licence za sječu sukladno Pravilniku o provodenju šumarskih radova. Licencu za sječu je izgubila odlaskom šumara koji je bio zaposlen u JU, te u ovoj situaciji sječu smije obavljati samo u hitnim slučajevima nakon doznake.

U konkretnom slučaju vjetrolom stabla, opasan po život prolaznika, je uočen od strane koncesionara i prijavljen JU PŠM, no kako se radi o području na njegovoj skrbi, koncesionar je pozvao Parkove i nasade koji su licencirani za izvršenje sječe. Hrvatske šume su već ranije doznačile ovo stablo. Ponavljamo, ovdje se ne radi o gospodarenju već hitnoj intervenciji s kojom je koncesionar upoznao JU, te angažirao izvođača čiji zaposlenici su licencirane osobe.

Za razliku od ranijeg slučaja samostalne sječe na Benama, za koju smo pokrenuli sve potrebne procedure utvrđivanja odgovornosti kao i prekršajni postupak, ovaj put je koncesionar sve odradio sukladno zakonskim odredbama.

Nažalost, u komentarima na mrežama ponovo prevladava nepoznavanje ovlasti i zakona, a pojedini medijski urednici su i ovu priliku iskoristili za prozivku broja zaposlenika JU, što bi bilo istovjetno da u broj njihovih urednika uvrstimo i njihove čuvare, vozače, čistačice, administraciju, …

Nažalost, zbog nestručne sanacije broj vjetrolomova će se i dalje nastaviti, te vas pozivamo da se čuvate pri korištenju šume, kao i da nas putem Facebook inboxa ili mailom izvijestite o svakoj uočenoj opasnosti kako bismo mogli pokrenuti odgovarajuće procedure. Na našoj web stranici http://www.marjan-parksuma.hr/ smo postavili i direktan prijenos upozorenja Meteolarma za splitsku regiju što vam može pomoći prije polaska na Marjan.U izostanku prava na gospodarenje šumom, a što konstantno potražujemo od našeg Osnivača, JU u šumi smije reagirati samo kad su ugroženi životi i sigurnost ljudi, dakle hitne intervencije. Slučaj predmetnog bora kraj crkve sv. Nikole, koji već duže vremena tamo stoji, ne ugrožava živote i sigurnost, kao ni brojni slični slučajevi unutar šume koju bi trebalo pročistiti od brojnih vjetroizvala, na što JU PŠM konstantno upozorava, kako Osnivača tako i meritorne institucije RH. Na tom primjeru uopće nije pitanje prava doznake ili prava sječe, već isključivo prava gospodarenja.

Nažalost, Grad oteže s procedurom kojom bi omogućio Ustanovi pravo gospodarenja ili nekoj drugoj pravnoj osobi, koja bi gospodarenje obavljala u ime JU PŠM, kojoj je tu aktivnost povjerio Osnivač da je obavlja u njegovo ime.
U budućnosti može se očekivati da će ovakvih slučajeva biti sve više.

Hvala svima koji iskreno vole Marjan i brinu o njemu!” – poručuju iz JU PŠ Marjan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime