HGSS-u doniran novi čamac za spašavanje

Volonterima će se na ovaj način omogućiti lakši pristup unesrećenima i brže intervencije u poplavama


Foto: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) svoju je flotu plovila ojačala novim čamcem za spašavanje koji će volonterima omogućiti lakši pristup unesrećenima i brže intervencije u budućim slučajevima poplava. Nabavku čamca koji su odmah i testirali u Ogulinu omogućio im je partner, Allianz osiguranje.


HGSS, naime, godišnje ima oko petnaestak potraga za utopljenicima, iako učestalost varira od godine do godine, pa u primjerice slučajevima većih katastrofa poput poplava raste i broj intervencija. Najviše se utapanja dešava na rijekama, češće u blizini naseljenih područja, početkom ljeta i sezone kupanja, a kod unesrećenih prednjače muškarci koji se češće zbog hobija poput ribolova ili lova nađu pored vode. Najčešći uzroci utapanja su gotovo uvijek subjektivni – precjenjivanje vlastitih sposobnosti, podcjenjivanje snage vode, konzumacija alkohola i neprikladna oprema/odjeća.

Kako bi članovi HGSS-a u takvim situacijama bili još učinkovitiji, ali i sami sigurniji pri provedbi akcija, pomoći će im donirani čamac koji je plitkoga gaza, lagan, nepotopiv, čvrst i pouzdan.

U povodu ove donacije pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić je istaknuo:

– Upotpunjenje naše opreme novim čamcem našim će spasiteljima olakšati pristup i dostavu namirnica i potrepština nepristupačnim područjima uslijed pojave bujica, te u evakuaciji ugroženih i stradalih kod velikih poplava. Uz pomoć čamaca također brže provodimo akcije spašavanja u rijekama i jezerima, jednostavnije pretražujemo obalna područja, po potrebi hitno prevozimo ozlijeđene osobe koje žive u zabačenim mjestima ili im dostavljamo lijekove – kazao je Prizmić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime