HGK izdala upozorenje: “Poduzetnici, ne nasjedajte na manipulacije prevaranata”

Na meti prevaranata najčešće poduzetnici iz zemalja istočne Europe

Hrvatska gospodarska komora je upozorila na sve učestalije obraćanje hrvatskih poslovnih subjekata Veleposlanstvu RH u Londonu povodom financijskih prijevara od poslovnih i fizičkih subjekata u Ujedinjenoj Kraljevini, Nigeriji i Gani.


– Hrvatske tvrtke, obrti i OPG-ovi koji su se upustili u sklapanje vrijednih poslova s pravnim i fizičkim osobama u UK putem nevjerodostojnih oglasa putem interneta, bez prethodne provjere urednosti poslovanja i bez unaprijed dobivenih bankovnih jamstava kako će isporučena roba biti i plaćena, ustanovili su da su postali predmetom prijevare. – objavili su.

Na meti prevaranata najčešće poduzetnici iz zemalja istočne Europe

U najviše je slučajeva riječ o “lakom i brzom” plasmanu njihovih roba i usluga na tržište UK ili o nuđenju “povoljne” nabave opreme ili mehanizacije za potrebe poslovanja u RH, koja im nakon uplate nikad nije isporučena. Primijećeno je i sve češće obraćanje fiktivnih tvrtki iz UK na jezicima zemalja istočne Europe, ali i hrvatskom jeziku, jer su se ove skupine pokazale “ranjivima” kada je u pitanju online kupnja ili sklapanje poslova.

U afričkim zemljama najčešće je riječ o namjeri sudjelovanja na javnim natječajima koji se naknadno pokažu lažnima. Zabilježeni su i primjeri kada “potencijalni prevaranti” putem interneta sami prilaze hrvatskim obrtima i tvrtkama u RH nudeći im mogućnost posredovanja pri plasmanu njihovih proizvoda i usluga na tržište UK ili Afrike, pri čemu sve češće koriste hrvatski jezik.

HGK: “Provjerite vjerodostojnost tvrtki i agenata prije sklapanja posla”

– Kako bi se prijevare spriječile, u slučaju potencijalne sumnje potrebno je pravodobno napraviti provjeru vjerodostojnosti tvrtki (financijskog stanja, kreditne sposobnosti, ovlaštenih osoba za zastupanje) i agenata putem Veleposlanstva RH u Londonu, slanjem molbe na e-mail: vrhlon@mvep.hr. Takve informacije mogu pomoći u procjeni i donošenju daljnjih odluka iako je u konačnici odgovornost za sklapanje posla na samim poslovnim subjektima. – upozoravaju iz HGK.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0