Ponovnim aktualiziranjem pitanja o broju stabala na Marjanu i sinoćnjem priopćenjem dr. Joška Kalilića, zamolili smo za komentar Damira Grubšića, ravnatelja JU PŠM.

Grubšić je, u reakciji, pozvao Kalilića da poštuje rad institucija:
“Kao što sam rekao na sjednici Gradskog vijeća, postoje stručne institucije koje kredibilitetom daju potpuno drukčiji podatak o broju stabala, nego što ga je iznio Hrvatski šumarski institut, a kamoli 128.000 koje su iznosili i voditelji sanacije.

Tvrtka Oikon, licencirana i ovlaštena tvrtka za takve vrste radova, je u okviru izrade Plana gospodarenja, stručno objasnila javnosti, te odgovorno potpisala broj od 65.000 stabala, prije tzv. “sanacije”. Uz okvir statističke greške taj broj odgovara onom koji je u Programu gospodarenja 2008-2018. ranije utvrdio i Hrvatski šumarski fakultet.

Metode izračuna su u šumarstvu egzaktne i poznate svima koji su involvirani u struku već 150 godina. Oikon doo ima istraživanja vršena i prije i poslije sječe, i to na znatno većem broju ploha nego što je na Gradskom vijeću iznio HŠI, a u reviziji Programa gospodarenja, koja će biti neophodna, nakon ove sječe “bez reda i poretka”, utvrdit će se i novi broj.

Iako uvažavam starosnu dob gdina Kalilića i vjerujem u njegove dobre namjere, očekujem da, baš kao zaljubljenik u Marjan, poštuje institucije. Niti vjerujem da bi on, kao umirovljeni doktor, pristao da pacijenti i hobisti predlažu reorganizaciju bolnice, niti bi mu u toliko željenom Central parku, The Central Park Conservancy, organizacija ovlaštena od grada New Yorka, dopustila da se miješa u njihov rad, reorganizira ili samostalno, bez ikakve dozvole, ulazi i uređuje neko područje Central parka. Šumarstvo ima svoje stručnjake i Zakone, baš kao i njegova struka, zdravstvo, a Central park je park dok je Marjan “park-šuma”.

Iznenađen sam i njegovim “pohvalama sanaciji”, koju je državni inspektorat proglasio “pustošenjem”, a žao mi je što, kao član Povjerenstva za Marjan, svoj entuzijazam i trud, hobi, nije usmjerio ka inzistiranju na kvalitetno popunjavanje tog tijela ljudima šumarske struke, što nije prosvjedovao protiv stalnog zaobilaženja tog tijela u odlukama o pošumljavanju, protiv nedostataka izvješća o učinjenoj šteti, protiv sklapanja bilo kakvih Ugovora Grada mimo mišljenja struke i Povjerenstva ili se glasno prosvjedno povukao i izvijestio medije. Povjerenstvo za Marjan je tijelo gdje je njegov glas u dijalogu trebao i mogao pomoći da se Marjan primarno vrati struci, počnu poštivati Zakoni, pa i raščiste dvojbe oko broja stabala, kojeg je Oikon Povjerenstvu objasnio još u svibnju 2019.”

VEZANI SADRŽAJKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime