Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da premijer Andrej Plenković ‘radi za srbijanske interese’, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanku kako bi se smirile strasti.

Hrvatska se prema Srbiji u pristupanju Europskoj uniji neće ponašati kao Slovenija prema nama, istaknuo je premijer. Ali Most pita – ako Srbija ne ispunjava uvjete, skriva informacije o nestalima, a ministrica Pejčinović-Burić ne saziva Povjerenstvo za praćenje najtežih poglavlja – ima li tome neki razlog?

Plenković Grmoji: Nemojte biti jadni…

– Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese – rekao je Nikola Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno, javlja HRT.

– Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni – rekao je premijer Andrej Plenković Mostovu zastupniku. Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.

Grmoja: Plenković je nervozan…

Grmoja je potom ustvrdio da je ‘premijer nervozan’, te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.

Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.

– Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti – rekao je Jandroković Grmoji.

‘Gdje si ti bio kao i anemični?’

Grmoja ne staje, pa dobiva opomenu. Predsjedatelj određuje stanku, ali napetost ne prestaje.

– Gdje si ti bio? Gdje si ti bio kao i anemični – zapitao je Grmoja.

– Šta, uzvratio je premijer hodajući prema Grmoji.

U nastavku sjednice svi su zastupnički klubovi apelirali na smirivanje tenzija u sabornici.

Iz Vlade su poručili da premijer nije fizički nasrnuo na Nikolu Grmoju. Grmoja je, kažu, optužio ministricu Mariju Pejčinović Burić, premijera te cijelu Vladu da rade za interese Srbije, a takvo što, dodaju, Vlada neće tolerirati – što je premijer, prišavši zastupniku, želio ponoviti.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da, svaki put kada je u Saboru riječ o izvješćima iz Europskog vijeća, dio zastupnika, prije svega iz Mosta, unosi u tu raspravu teme koje nisu povezane i koje predstavljaju govor mržnje.

‘Pređena je granica u Saboru’

– Danas su iznesene najteže klevetničke tvrdnje prema ministrici vanjskih i europskih poslova i potpredsjednici Vlade Mariji Pejčinović Burić te prema meni kao premijeru, praktički za veleizdaju. Nedopustivo je da se u Saboru iznose tvrdnje da radimo u interesu neke druge države, pređena je granica onoga što je normalno u Saboru. Išao sam ga pitati na koga je mislio da je veleizdajnik, no on je izašao. Prešao je crtu onoga što se može nazvati stavom ili političkim mišljenjem, to je previše, zato sam mu i rekao da su mu komentari jadni – kazao je premijer.

Incident u Saboru komentirao je i Nikola Grmoja.

– Nije došlo do fizičkog sukoba, premijer je krenuo prema meni, niz zastupnika ga je pokušao zaustaviti, ja sam čekao razvoj situacije. Stojim pri svom stavu. Iznio sam argumente, nikoga nisam vrijeđao, ali očito je premijer danas jako nervozan, ne znam iz kojih razloga i što se događa u Vladi – rekao je Nikola Grmoja, javlja HRT.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime