Institut Plavi svijet je nedavno dobio dojavu o pronalasku uginulog kita pored Lošinja. Uginulog kita je mrežom s dna izvukao lošinjski koćar koji ga je nakon toga dovukao do otočića Male Orjule.

Djelatnici Instituta su pregledali i izmjerili uginulu životinju te su utvrdili kako se radi o ženki velikog kita (Balaenoptera physalus) duljine 11,7 m. Iako impresivne veličine, u ovom slučaju radi se o mladoj životinji. Naime, kad se okote novorođeni veliki kitovi već su dugi oko 5-6 metara, a mladunci ostaju s majkom tijekom 6-8 mjeseci. Tijekom tog perioda izuzetno brzo rastu pa kad se odvoje od majke, već imaju već dužinu od 10 do 12 metara. Veliki kit jedini je kit usan (Mysticety) koji trajno obitava u Mediteranu i povremeno se pojavljuje u Jadranu.

– Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Životinja je djelovala mršavo te pretpostavljamo da je uginula od iscrpljenosti. Na tijelu životinje pronađen je i veći broj parazitskih kopepodi rakova (Pennella sp.). Ovi rakovi se tijekom razvoja jednim dijelom tijela ‘ukopavaju’ u potkožno tkivo kitova, a pojava ovih parazita u većem broju upućuje i na smanjenu otpornost imunološkog sustava kod uginulog kita, rekli su iz Instituta Plavi svijet.

Kako je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svijet pokrenuo je akciju kako bi sačuvao kostur ove životinje. S obzirom na veličinu same životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se, poštujući sanitarne i veterinarske propise, mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura nije bilo moguće. Stoga su odlučili životinju ostaviti u moru kako bi se prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva očistio kostur, a tijekom idućih mjeseci istraživači će redovito obilaziti lokalitet te će uz kontrolu, pokušati dokumentirati i sam proces razgradnje.

Kako je veliki kit strogo zaštićena životinja, o pronalasku uginule jedinke i lokalitetu na kojem je jedinka potopljena Institut Plavi svijet obavijestio je sve nadležne institucije – Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javnu ustanovu Priroda, Lučku kapetaniju Mali Lošinj i pomorsku policiju. Također, o svemu je obaviještena i gradonačelnica Malog Lošinja i Turistička zajednica Malog Lošinja. Cjelokupna organizacija i sama akcija potapanja trajala je svega jedan dan, a u akciji su sudjelovali ronioci Instituta i DVD Lošinj, KPD INA Kostrena te Elektroprimorje sa svojim plovilom.