Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

FANTAZIJA NA JEDNOM MJESTU Od natjecanja do majstorskih radionica pripreme craft ginova, kuhanja sa žesticama te koktela s mesom i morskim plodovima

[FOTO] Grand Gourmet najavljuje trendove za naredno razdoblje
D.D. / Foto: PRESS, ŠKMER11. studenoga 2023. 11:52
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Unaprjeđenje ugostiteljske struke, kao i predstavljanje novih domaćih i svjetskih trendova, tema su Grand Gourmeta, 9. po redu međunarodnog festivala i natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, koje će se održati 15.- 17. studenog 2023. u Le Meridien Lav hotelu.

barist Grand Gourmet0015

Riječ je o manifestaciji koja nudi brojne popratne programe za promociju ugostiteljskih zanimanja, destinacije i sustavno unaprjeđenje turističke ponude, a sva događanja otvorena su za javnost. Festival organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita te drugih partnera, a svečano će se otvoriti 14. studenog u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu uz predstavljanje pet linija u svijetu nagrađivanih craft ginova Poetica, kao i koktela posebno osmišljenih za festival, poetski storytelling te nastup pjevačice Albine Grčić.

"Grand Gourmet najavljuje trendove za naredno razdoblje, donosi nova znanja i tehnike koje će nam predstaviti vrhunski i educirani profesionalci ugostiteljskih zanimanja. Kroz manifestaciju stvara se baza kvalitetnih novih djelatnika što je godinama izazov svima koji pružaju ugostiteljske i turističke usluge. Stoga ih pozivamo da posjete festival i unaprijede poslovne aspekte te krenu u pripremu za iduću sezonu. Smatram da pravodobna, pravilno odabrana i kvalitetna priprema osigurava adekvatno pružanja usluga u sljedećoj sezoni uopće, a kako bi bila željene razine kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti tu smo da ih inspiriramo novim idejama i rješenjima", najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.

Josip Mikulic

Grand Gourmet 2023, osim natjecanja profesionalaca i polaznika ugostiteljskih škola i visokih učilišta, donosi stručne edukacije i degustacije. Primjerice, doznat ćete puno toga o whiskeyima na master classu Udruženja barmena Crne Gore.

Kako se pripremaju kokteli u kombinaciji s biftekom, slanom ribom, morskim plodovima, peršinom ili, pak, kroasanima, vidjet ćete na majstorskoj radionici Josipa Mikulića, jedinog Hrvata koji se bavi gastro-miksologijom, kompleksnom vještinom kojom se spajaju kulinarske tehnike i priprema koktela. „The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa“, naziv je master classa Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate. Grabarić je edukator za žestoka pića s licencom edukatora Wine and Spirit Education Trust (WSET), jedne od krovnih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića.

barist Grand Gourmet0016

Iskusni nizozemski "private chef" John Wulff, koji je godinama vodio uspješan restorana na jugu Francuske, pokazat će kako se kuhaju jela s craft ginom. No, što je potrebno za proizvodnju takvih žestica doznat ćemo na majstorskoj radionici vrgorske obitelji Nosić koja stoji iza Destilerije Poetica.

Tu je i poseban specijal o zlatnim maslinovim uljima Dalmacije, a nagrađivani pršutar Mate Lukin, izdanak obitelj koja se od 1919. godine kontinuirano bavi distribucijom i preradom mesnih proizvoda, održat će dvije edukacije. Jednu s legendarnim Stevom Karapandžom o posluživanju i rezanju pršuta u objektima, a drugu s Damirom Zrnom, renomiranim vinskim edukatorom iz Osijeka, o sljubljivanju certificiranog Dalmatinskog pršuta i vina.
Šibenski barmen i barist Tomislav Stančić, stiže nam se edukacijom o uparivanju domaćih žestica i kava, a Tomislav Biluš iz udruge barmena Beli uputit će okupljene kako koristiti sezonske autohtone namirnice u koktelima te učiniti ih originalnim i atraktivnim.

202211013 Grand Gourmet0276

"Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao gourmet destinacije“ naziv je think tanka koji vodi Ivan Cvitanić, bivši direktor TZ Supetar i predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) Brač, a danas vlasnik obrta za poslovno savjetovanje i odnose s javnošću. Taj panel okupit će stručnjake iz turističko-ugostiteljskog sektora kako bi donijeli prijedloge o načinima uključivanja restoratera, hotelijera, branding specijalista, turističkih zajednica, udruga koje se bave gastronomijom, srednjih škola i ostalih dionika u ugostiteljsku ponudu i brendiranje turističke destinacije autentičnom gastronomskim ponudom.

Natjecanja, majstorske radionice, edukacije i think tank IX. Grand Gourmeta otvoreni su za javnost, uz napomenu da su edukacije  besplatne, no potrebna je prijava jer je broj mjesta ograničen. 

Prijave: +385 99 319 89 61 ili mail: info@skmer.hr.  

202211013 Grand Gourmet0238

PROGRAM GRAND GOURMET 2023

UTORAK, 14.11.2023.

16:00 - 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

20:30 Službeno otvaranje 9. Grand Gourmeta, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Split

SRIJEDA, 15.11.2023.

9:00 - 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

11:00 - 18:00 Natjecanje konobara

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

13:00 - 18:00 Natjecanje sinkronizirano posluživanje - timsko natjecanje konobara

13:00 Master Class: Razvoj gastronomskih brendova, Karin Mimica

15:00 Master Class: Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Stevo Karapandža i Mate Lukin

17:00 Master Class: Sljubljivanje dalmatinskog pršuta i vina, Mate Lukin i Damir Zrno

18:00 Master Class: The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa, Dario Grabarić

19:00 Proglašenje pobjednika

Grand Gourmet 2023

ČETVRTAK, 16.11.2023.

10:00 Master Class: Sljubljivanje zlatnih maslinovih ulja, Pjero Zekan

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

11:00 - 18:00 Natjecanje barmena u kategoriji short drink i sinkronizirani koktel

11:30 Think Tank: Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao sezonske ili cjelogodišnje gastro destinacije, Ivan Cvitanić

13:00 Natjecanje konobara

13:00 Master Class: Vinsko putovanje i sljubljivanje s najpoznatijim načinima pripreme ribe, Damir Zrno i John Wulff

15:00 Radionica: Kave i trave, Tomislav Stančić

16:00 - 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

17:00 Radionica: Izrada craft gina inspiriranog autohtonom Dalmacijom, Jelena Majić Nosić

19:00 Proglašenje pobjednika

PETAK, 17.11.2023.

10:00 - 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

10:00 Edukacija: Exceptional dining experience: Gospodin Konobar, Mario Pavić

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

13:00 - 18:00 Natjecanje barista

13:00 Edukacija: Sljubljivanje vina s desertima, Ivana Bradarić i Damir Zrno

14:30 Radionica: Njegovo veličanstvo Whiskey, Nikola Merdović i Rajko Mijač

16:00 Master Class: Potencijal sezonskih namirnica u izradi koktela, Tomislav Biluš

17:00 Master Class: Dekonstrukcija koktela sa sastojcima iz kuhinje, Josip Mikulić

19:00 Proglašenje pobjednika

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Preminuo legendarni "zlikovac"
2
min
Preminuo legendarni "zlikovac"
Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
15
min
Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
Oganj sv. Mikule: Stoljetna tradicija paljenja broda u Starom Gradu na Hvaru
36
min
Oganj sv. Mikule: Stoljetna tradicija paljenja broda u Starom Gradu na Hvaru
Sveti Nikola stigao je u Turjake: Mališani oduševljeni poklonima i blagdanskom čarolijom
52
min
Sveti Nikola stigao je u Turjake: Mališani oduševljeni poklonima i blagdanskom čarolijom
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
1
sat
Hrvatska izvukla Englesku u ždrijebu Svjetskog prvenstva
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.