Grad Solin dobitnik je Povelje za uspješno provedenu Naj-akciju u 2018. pod nazivom ”Mjesec obitelji u gradu Solinu”.

U utorak, 20. studenoga 2018. održano je svečana Skupština i savjetovanje akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba.

Na svečanom Skupštini istaknuto je kako se akcija Gradovi/općine prijatelji djece već 19 godina razvija, raste i unapređuje novim sadržajima i aktivnostima. Ova akcija koju Savez DND provodi u suradnji s Hrvatskim društvom za socijalnu i preventivnu pedijatriju i uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a svojim primjerom pokazuje koliko veliku i značajnu ulogu imaju lokalne zajednice u poticanju i provedbi projekata usmjerenih djeci i mladima, a od ove godine ona se proširila i na županije.

Svečanost je otvorila predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece” i Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić. Okupljene su pozdravili i predstavnici iz Ureda UNICEF-a Marijana Šalinović, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba mr.sc. Katarina Milković i izaslanica Predsjednika Vlade RH, Nada Zrinušić pomoćnica Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na svečanosti je sudjelovalo više od 240 sudionika, koordinatora akcije iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, predstavnici Udruge gradova RH, uzvanici državnih tijela i partnera akcije, gradonačelnici, načelnici, predstavnici ustanova, udruga, volontera, kao i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova.

Ovogodišnja Akcija ”Mjesec obitelji u Gradu Solinu” jedna je od najbolje ocijenjenih akcija od ukupno 52 zaprimljene na nivou Republike Hrvatske. No, Solin je i prije nagrađivan za svoj rad dobitnik je raznih povelja i pohvala od prve akcije provedene po osnovnim solinskim školama i vrtićima „Da sam ja Gradonačelnik“, projekta „Obitelj“ iz 2015. do Povelje iz 2016. godine za Akciju sudjelovanje djece u EU projektu Putevima baštine, 2017. pohvaljen je za Naj akciju Solinska Rika i to za originalnosti i kvalitetu, kao i za rad Dječjeg gradskog vijeća i to za projekt Mobitel ostavi, djetinjstvo neizostavni iz 2016. (riječ je o projektu povratka starim zaboravljenim igrama) koje je vrlo aktivno u povezivanju i s drugim gradovima, prvenstveno obližnjim Splitom i Omišom koji je ove godine stekao naziv Grada prijatelja djece.

Akcija Mjesec obitelji provodila se u sklopu programa i rada Koordinacijskog odbora Grada Solina, unutar nje provedene su razne radionice, predavanja i aktivnosti uz zajedničko sudjelovanje volontera iz solinskih udruga, djece i roditelja.

Kroz radionice za roditelje i djecu dala se pažnja na kreativnost kod mladih te metoda rješavanja nenasilnog rješavanja konfliktnih situacija. Posebnu smo pažnju dali radionicama za roditelje unutar kojih su mogli više saznati o intrinzičnoj motivaciji koja je u osnovi samoreguliranog učenja. Roditelji su dobili korisne savjete o motiviranju djece na učenje i unaprjeđivanje komunikacije s djecom s ciljem boljeg razumijevanja. Kroz predavanja logopeda, roditelji su mogli dobiti niz odgovora na svoja pitanja. Kao i kod predavanja o ovisnosti kod mladih na temu opojnih droga do ovisnosti o modernim tehnologijama.

Cilj Akcije je postignut, a to je privući što više aktera, odnosno udruga s područja Grada Solina. Riječ je o udrugama koje imaju dodir i rad s djecom. Tako je Centar za djecu, mlade i obitelj Solin unutar svojih prostorija u organizaciji s Koordinacijskim odborom proveo niz predavanja i radionica. Dom kulture Zvonimir Solin je ustupio galeriju za niz predavanja (logoped, psiholog, psihijatar), također unutar njihovih prostorija održane su besplatne predstave za djecu.

Udruga Izviđača OIP Posejdon Solin djecu i roditelje je povezala u igrama i socijalnim vještinama. Upoznala djecu sa zaboravljenim i starim igrama u prekrasnom ambijentu stare antičke Salone. Astronomski centar Salona i Zvjezdano selo Mosor upoznao je male znanstvenike o zviježđu i omogućilo roditeljima i djeci dva dana promatranja noćnog neba.

Srce ovogodišnje akcije jest uspješno provedena humanitarna akcija Dječjeg gradskog vijeća Grada Solina i osnovnih škola. Riječ o humanitarnoj akciji prikupljanja slikovnica i plastičnih igračaka solinskih osmoškolaca. Naime, ako je solinski učenik imao dobro očuvane slikovnice ili neku zanimljivu igračku, a koje je “prerastao”, donirao ju je pedijatrijskoj ordinaciji gdje je ponovo oživjela u rukama solinskih mališana, a kako bi im boravak u čekaonici pedijatrijske ordinacije bio što zanimljiviji i bezbolniji!

Uz prikupljene slikovnice i igračke kupljen je i klima uređaj za potrebe ordinacije, postavljene su police za igračke i slikovnice te je sada solinska pedijatrijska ordinacija ugodnija i ljepša za naše mališane.

Povelju za uzorno i uspješno provedenu Naj-akciju 2018. pod nazivom „Mjesec obitelji u Gradu Solinu“ preuzela je koordinatorica projekta i voditeljica Dječjeg vijeća Grada Solina Radojka Bućan.

Na Savjetovanju uz koordinatoricu Radojku Bućan, sudjelovali su i akteri odrađene Naj-akcije, ravnatelji solinskih osnovnih škola Anđelka Slavić, Vesna Ružić i Đuro Baloević.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime