GOSPE OD PRIZIDNICE Izolirana oaza mira i ljepote na Čiovu

Na južnoj strani otoka Čiova, u Prizidnicama, među strmim stijenama iznad samog mora, prije gotovo pet stoljeća podignuta je crkva Gospe od Prizidnice

Stanovnici Čiova, ali i ne samo oni, željno iščekuju izgradnju dugo obećavanog novog mosta koji će ih kvalitetnije povezati s kopnom. U ponudu “znamenitosti” koje posjetitelji Čiova u zadnje vrijeme mogu posjetiti je nasukani brod “Vranjic” na slatinskoj plaži, no pravu turističku ponudu poluotoka ne predstavljaju samo lijepa priroda i atraktivne plaže, već i bogata kulturna i povijesna baština. Nema sumnje da je jedna takva lokacija svetište Majke Božje u Prizidinicama, odnosno Gospe od Prizidnice.


Na južnoj strani otoka Čiova, u Prizidnicama, među strmim stijenama iznad samog mora, prije gotovo pet stoljeća podignuta je crkva Gospe od Prizidnice. Nad vratima crkve uzidane su dvije kamene ploče, a ona starija svjedoči o povijesti svetišta:

“Svećenik Juraj Stoidražić dođe u ovu pustinju i sagradi ovaj hram na čast Bezgrešnog začeća Djevice Marije, 1546 god.”

Uz crkvu, u skromnim nastambama “pri zidu”, povučeni od svijeta, smjestili su se svećenici pustinjaci, provodeći život u molitvi i pokori.

Sve do sredine 19 stoljeća neprekidno ili u kraćim prekidima boravili su svećenici glagoljaši, ali i svećenici latinskog obrednog jezika.


Svi posjetitelji ovog svetišta mogu uživati u miru njene izoliranosti i pomalo mističnog ambijenta. Ova povijesna lokacija pomalo je nepravedno neeksponirana u javnosti, a ljetni dani pred nama idealna su prilika da je posjetite.

Kako doći do ove lokacije?

Idete li automobilom, nakon prelaska Čiovskog mosta skrenite lijevo i pratite cestu koja većim dijelom ide obalom do Slatina. Pri kraju Slatina (kada se dolazi sa zapada) vidljivo je obilježeno skretanje na cestu koja vodi do Prizidnice (cesta ide uzbrdo, i većim dijelom kroz borovu šumu). Od Trogira do ove lokacije je približno 13 kilometara udaljenosti.Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0