Glazbena poslastica u Omišu: Ovog utorka svečani koncert zajedničkog orkestra učenika iz Sarajeva, Labina i Omiša

Mladi gosti iz Sarajeva po drugi put stižu u Omiš, a prvi će im se put pridružiti učenici glazbenici iz Labina u Istri

Povodom Dana Grada Omiša, u nadolazeći utorak, (15. svibnja 2018.) s počektom u 20:30 sati u kongresnom centru hotela Plaža Omiš održat će se svečani koncert učenika i zajedničkog orkestra Osnovne muzičke i glazbene škole ”Novo Sarajevo” iz Sarajeva, Umjetničke škole “Matka Brajše Rašan” iz Labina i Osnovne glazbene škole ”Lovro pl. Matačić” iz Omiša. Dirigent koncerta je Josip Nalis iz Zagreba, a gošća dirigentica Irma Kalić iz Sarajeva.


Podsjtimo, prošle je godine OGŠ Lovro pl. Matačić Omiš započela suradnju s OMBŠ Novo Sarajevo iz Sarajeva. Prvi koncert je održan u Omišu 15. svibnja prošle godine, povodom dana Grada. “Uzvrat” se dogodio 14. prosinca, kada je održan koncert u Sarajevu u prepunoj dvorani Doma oružanih snaga BiH. Ove godine koncertu se pridržuje i UŠ Matka Brajše Rašana iz Labina.

Iskusni dirigenti

Josip Nalis (Zagreb)-Dirigiranjem se počeo baviti kao asistent šefa dirigenta Akademskog zbora ‘Ivan Goran Kovačić’, čiji je član bio od 1994. do 2007. i s kojim je zabilježio brojne nastupe u zemlji i inozemstvu. Gotovo je deset godina vodio muški vokalni ansambl ‘Ivan Goran Kovačić’, s kojim je gostovao diljem Hrvatske, u Italiji, Njemačkoj i Kanadi, te s kojim je snimio nosač zvuka povodom 50 godina postojanja Ansambla. Godine 1998. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je glazbenu kulturu, a 2010. i dirigiranje u klasi maestra V. Šuteja. Bio je aktivni sudionik brojnih majstorskih seminara orkestralnog dirigiranja (pod vodstvom C. Mettersa, D. Rouitsa, L. Segerstama, A. Poliščuka, Y. Simonova, V. Sinajskog. P. Eötvösa, Z. Peska i dr.) te je u sklopu studija nastupao sa Simfonijskim i Komornim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, Ansamblom Cantus, Zagrebačkom filharmonijom, a kroz stručna usavršavanja nastupao je i s Orkestrom Leopolis (Ukrajina), Moskovskim simfonijskim orkestrom, Petrogradskom komornom filharmonijom, Petrogradskim akademskim simfonijskim orkestrom te Savarijskim simfonijskim orkestrom (Mađarska). Po završetku studija ravnao je nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, surađujući s istaknutim domaćim i stranim ansamblima i orkestrima, kao što su Budafok Dohnányi simfonijski orkestar (Mađarska), Sofijski solisti (Bugarska) te ansambl Cantus, Hrvatski komorni orkestar i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Irma Kalić (Sarajevo)-Rođena je u Tuzli 1983. godine, gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu. 2010. završava Muzičku akademiju u Sarajevu (odjel za dirigiranje)  u klasi profesora Julija Marića. Od 2008. djelatnik je OMBŠ “Novo Sarajevo” Sarajevo kao nastavnik korepeticije na odjelu balet, gudače i puhače. Kao predstavnik škole sudjelovala je na mnogim natjecanjima diljem zemlje i Europe. Dirigirala je orkestrom Sarajevske filharmonije a u prosincu 2017. dirigirala je svečani koncert zajedničkog orkestra OGŠ “Lovro pl. Matačić” Omiš i OMBŠ “Novo Sarajevo” u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Članica je Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta.


Gostujuće škole

Osnovna muzička i baletska škola ”Novo Sarajevo” osnovana je 1980. U školi postoje odjeli: klavir, gitara, harmonika, puhački odjel (saksofon, klarinet, flauta i truba), gudački (violina, violončelo) i odjel za balet. Od školske 2005./2006. godine osnovan je Područni odjel Škole u Ilijašu. Prema unutarnjem i vanjskom uređenju kao i po opremljenosti škola je svrstana u najljepše škole u BiH. Od svog osnivanja škola je sudionik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih natjecanja. Na navedenim natjecanjima učenici i nastavnici osvajali su specijalne, prve, druge i treće nagrade. U školskoj 2016./2017. godini nastavu u školi pohađa 700 učenika od I. do VI. razreda. U školi se tradicionalno održavaju koncerti povodom vjerskih praznika, Dana državnosti, Dana neovisnosti, Novogodišnji koncerti, povodom Dana žena, Dana škole, Proljetni koncert i sl. Učenici i nastavnici Osnovne muzičke i baletske škole ”Novo Sarajevo” održali su uspješne koncertne turneje u Grčkoj, Mađarskoj, Belgiji, Luksemburgu, Italiji, Srbiji i Njemačkoj. Sudionik  je i zajedničkog tradicionalnog koncerta osnovnih glazbenih škola iz Sarajeva pod nazivom ”Voljenom gradu s ljubavlju”. Zahvaljujući izvrsnim rezultatima na svim natjecanjima, mnogobrojnim nastupima i gostovanjima škola OMBŠ ”Novo Sarajevo”  spada u red najuspješnijih škola u BiH pa i šire.

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana nosi ime istarskog skladatelja Matka Brajše Rašana, rođenog u Pićnu, autora himne ”Krasna zemljo, Istro mila”. U školskoj godini 2017./18. Školu pohađa ukupno 340 polaznika koje podučava 34 učitelja. Škola obuhvaća osnovno glazbeno i osnovno plesno obrazovanje, kraći glazbeni i plesni pripremni program te neverificirane programe – Jazz odjel, radionicu zborskog pjevanja i radionicu orkestralnog muziciranja. Od glazbenih programa Škola nudi sviranje na glazbalima: klavir, violina, flauta, klarinet, saksofon, gitara, harmonika i udaraljke. Nastava se odvija u matičnoj školi u Labinu te u tri područna odjela u Potpićnu, Buzetu i Lovranu. Škola je organizator brojnih koncerata i manifestacija na kojima sudjeluju i nastupaju učenici i učitelji Škole, povremeno bivši učenici – polaznici srednjih umjetničkih škola i akademija te gosti iz drugih umjetničkih škola i poznati estradni glazbeni i plesni umjetnici. Škola je inicijator jedinstvenog školskog kviza iz solfeggia ”Sol-Fa-Labin” te školskog instrumentalnog natjecanja ”Proljetni crescendo”. Učitelji škole predstavljaju primjer dobre i uspješne prakse na mnogim stručnim regionalnim i državnim skupovima. Učenici škole sudjeluju na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim susretima i natjecanjima – individualno po glazbalima, komorno ili skupno, osvajajući visoke nagrade i priznanja. Škola njeguje prijateljsku suradnju s brojnim glazbenim, plesnim te umjetničkim školama u Republici Hrvatskoj (Omiš, Pula, Poreč, Rovinj, Pazin, Rijeka, Karlovac, Zagreb, Virovitica, Koprivnica, Bjelovar, Našice, Vinkovci, Zadar, Split, Dubrovnik i dr.). Također škola intenzivno razvija međunarodnu suradnju s umjetničkim školama iz Praga (Češka), Banske Bistrice (Slovačka), Baje (Mađarska), Vrhnike (Slovenija), Lisabona (Portugal) i Manzana (Italija). Za projekte međunarodne suradnje, bila je financirana i od strane Agencije za europske mobilnosti te od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za međunarodnu prosvjetnu suradnju škola.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime