Fra Bernardinu Sokolu posthumno dodijeljena posebna nagrada 75 godina nakon smrti

Fra Stipe Nosić podsjetio je također i na posljednje razdoblje fra Bernardinovog života te mučeničku smrt, kao i činjenicu da do danas nije otkriven njegov grob

Lik i djelo kaštelanskog svećenika fra Bernardina Sokola, zahvaljujući aktivnostima udruga, institucija i pojedinaca, nakon 75 godina od njegove mučeničke smrti, dobivaju mjesto koje im pripada, kako u kulturi tako i javnom životu Hrvatske.


Fra Bernardinu Sokolu tako je u zadnjih nekoliko godina bilo posvećeno niz događanja u rodnim Kaštelima, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i drugim gradovima, a prije nekoliko dana Skupština Dubrovačko-neretvanske županije nagradila je posthumno fra Bernardina Sokola za dostignuća značajna za tu županiju.

O tom priznaju fra Stipe Nosić, napisao je tekst u kojem navodi tko je bio fra Bernardin Sokol, njegov glazbeni, svećenički i životni put, prisjetivši sve na neka od fra Bernardinovih djela iz područja glazbe, s posebnim osvrtom na Angeluse, javlja portal grada Kaštela.

Fra Stipe Nosić podsjetio je također i na posljednje razdoblje fra Bernardinovog života te mučeničku smrt, kao i činjenicu da do danas nije otkriven njegov grob.

– U noći 28. rujna 1944. nekoliko partizana na Badiji gdje je živio, uhitilo ga je i motornim čamcem odvelo iz samostana, pod izgovorom da ga vode na ispitivanje u Vis. Pripadnici Odjela za zaštitu naroda (OZNA) odnijeli su tada iz njegove sobe različite spise. Nekoliko dana nakon toga, more je izbacilo Sokolovo tijelo na plažu u Orebiću. Skupina mještana pokopala ga je tu u napušteni mitraljeski rov i nakon toga uspomenu o njemu obavio je veo straha i šutnje. Kao što se o njemu nije smjelo javno govoriti, nisu se smjela spominjati ni njegova djela. I u samostanima su ona gurana u stranu, a u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na primjer, ostale su sačuvane samo tri njegove glazbene tiskane zbirke.

Poslije osamostaljenja Republike Hrvatske vrijednost Sokolovih djela ponovno biva otkrivena. lzvode se na koncertima, a o njima se raspravlja na stručnim simpozijima. Franjevački samostan Male braće iz Dubrovnika, gdje je ostala sačuvana većina Sokolovih kompozicija, prigodom slavlja 130. godišnjice Sokolova rodenja, 2018. darovao je Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici sedamdesetak njegovih glazbenih zbirki, tako da je njegova glazba opet postala dostupna svim gradanima.


Dokumenti koje je OZNA zaplijenila kod Sokolova uhićenja, sada čuvani u Hrvatskom Državnom Arhivu, tek su nedavno ugledali svjetlo dana. U njima su podcrtane rečenice u kojima se spominje Hrvat, hrvatsko, iz čega se vidi da mu je „grijeh” bilo to što je bio Hrvat. A svojevrsno oproštajno pismo koje je on napisao nekoliko dana prije smrti, tu sačuvano, otkriva da nije odao partizane kako su ga bili sumnjičili. Ubijen je bez optužnice i bez sudenja, a i pored dva pokušaja kopanja terena na kojem je ukopan, tijelo mu još nije pronadeno – podsjetio je sve fra Stipe Nosić naglasivši kako je nagrada Dubrovačke županije, koja se dogodila u 75. obljetnici fra Bernardinove mučeničke smrti, potvrdila nepisano pravilo da istina i prave vrijednosti uvijek dolaze na vidjelo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime