Velikim svečanim ophodom praćenim zvonjavom crkvenih zvona, u subotu, 16. svibnja, započela je proslava blagdana sv. Ivana Nepomuka, nebeskog zaštitnika grada Omiša, kada se ujedno slavi i Dan grada. U ophodu, u kojem su se vijorili župni i bratimski barjaci, a u čijem je središtu bio cvijećem okićen kip sv. Ivana Nepomuka, sudjelovali su svećenici, ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, ministranti, izviđači, djevojke i momci u starim nošnjama omiške zagore i poljičkoga kraja, pripadnici DVD-a, omiški gusari, članovi Udruga Hrvatska žena i udruga proizašlih iz Domovinskog ratapredstavnici državne, gradske i županijske vlasti te brojni vjernički puk.

Procesiju i središnje euharistijsko slavlje u staroj gradskoj župi sv. Mihovila arkanđela predvodio je župnik splitske prvostolnice don Tomislav Ćubelić. U koncelebraciji su bili župnik i omiški dekan don Mate Čulić, poljički dekan don Špiro Čikeš te desetak svećenika.

Pozdravivši sve okupljene vjernike i hodočasnike te čestitavši svima Dan grada i blagdan sv. Ivana Nepomuka, don Tomislav Ćubelić je podsjetio kako je sv. Ivan Nepomuk po nacionalnosti bio Čeh, rođen 1345. godine, koji je doktorirao crkveno pravo, a najveće svjedočanstvo ljubavi prema Kristu potpisao je vlastitom krvlju.

– Kao što je Krist na Kalvariji dao život za sve nas, tako je sv. Ivan Nepomuk dao život za Krista. Zbog svojih uvjerenja, stavova i hrabrog kršćanskog svjedočenja, bačen je s Karlovog mosta u mutnu rijeku Vltavu- rekao je don Tomislav Ćubelić. Osvrćući se na mnoštvo glasova suvremenoga svijeta, istaknuo je kako čovjek današnjice previše govori, a premalo šuti.

-Nažalost, živimo u svijetu u kojem svi govore, ali riječ nema vrijednost i malo joj tko vjeruje. Sv. Ivan Nepomuk je znao kada mu riječi više ne mogu pomoći, znao je kada treba zašutiti i životom posvjedočiti svoja uvjerenja- rekao je.

U nastavku je naglasio kako svako vrijeme traži svjedočanstvo vjere, jer je i danas veliki broj progonjenih kršćana, a posebno su narušene sve kršćanske vrijednosti i čovjekovo dostojanstvo.

-Potrebno je djelima svjedočiti ono što ustima ispovijedamo. Kao kršćani, pozvani smo biti Kristovi svjedoci te se hrabro boriti protiv suvremenog ropstva i progona kršćana. Ubojstva, abortuse, eutanazije, pljačke i sve ono što je usmjereno protiv ljudskoga dostojanstva treba nazvati zlom. Kao kršćani, pozvani smo junački i hrabro, do kraja svjedočiti svoja uvjerenja, ne zaboravljajući pri tome ljubav prema svakom čovjeku- poželio je svim vjernicima da im sv. Ivan Nepomuk bude uzor i učitelj kršćanskoga života.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik don Mato Čulić koji je uputio riječi zahvale i predvoditelju slavlja, prisutnim svećenicima, predstavnicima gradske i županijske vlasti i kulture, prosvjete, gospodarstva, sporta, raznih udruga te svim gostima, prijateljima i nadasve Omišanima. Misno slavlje animirala je prof. Sabina Marunčić, a po završetku vjernici su mogli cjelivati relikvije sv. Ivana Nepomuka.

Omiš se za proslavu svoga zaštitnika pripremao od 13. do 15. svibnja, koju je predvodio dr. sc. don Ivan Kešina, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U sklopu svečane trodnevnice na misnim slavljima pjevali su: zbor mladih “Nepomuk” iz Omiša, župni mješoviti zbor omiške župe sv. Mihovila ark. i mješoviti zbor Župe sv. Stjepana iz Brela. Također, održano je predavanje prof. dr. sc. don Slavka Kovačića „Glagoljaško sjemenište na Priku hrvatsko, a ne ilirsko“Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime