Film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” ponovo dostupan online

Kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, prvi je igrani film koji progovara o genocidu u Srebrenici


Film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” ponovo se može gledati online, ekskluzivno na OnDemand.kinomeetingpoint.ba, gdje će film biti dostupan od četvrtka, 4. veljače. Film se na OnDemand platformi kina Meeting Point može gledati u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Cijena koda za film je četiri eura za zemlje regije.


Iako zbog pandemije kina u 2020. nisu radila i još uvijek ne rade u punom kapacitetu, film Jasmile Žbanić je u prošloj godini u kinima u BiH postigao uspjeh koji nije nijedan drugi bosanskohercegovački film u posljednjih deset godina.

“Quo Vadis, Aida?”, kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, prvi je igrani film koji progovara o genocidu u Srebrenici.

U središtu radnje je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Helderberg i drugi.Film je svjetsku premijeru imao na Venecija Film Festivalu (2020), gdje je osvojio tri nezavisne nagrade – organizacije UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu “Brian” Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagrada SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije.

Na festivalu u Antaliji film je osvojio nagradu za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gojuna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu.Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film, Specijalno priznanje na Jerusalem Film Festivalu, kao i tri nagrade na festivalu London Film Week – za najbolji film, najbolju redateljicu (Jasmila Žbanić) i najbolju glumicu (Jasna Đuričić). Također, film je nominiran za Independent Spirit Award.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime