Konzerviranje se tradicionalno smatra sigurnim načinom čuvanja hrane, a posljednjih nekoliko desetljeća postala je gotovo pa neizbježan dio svakodnevice ljudi diljem svijeta. Međutim, znanstvenici upozoravaju na opasnost od kontaminiranja štetnim kemikalijama
Ova metoda konzerviranja koristi se već desetljećima, a jedna od njezinih brojnih prednosti je to što metalne konzerve mogu stajati godinama u našim smočnicama, a da se ne pokvare.
To je tradicionalno dovelo do toga da ljudi konzerve doživljavaju kao siguran način čuvanja hrane. Međutim, kako bismo doista osigurali njihovu sigurnost, potrebno je bolje razumjeti moguće kemijske interakcije između ambalaže i hrane, prenosi N1.
Opasna oštećenja
Ako ne primijetite oštećenja ili hrđu na konzerviranoj robi, možete biti sigurni da je sadržaj siguran, prenosi The Conversation istraživanje instituta Fakulteta farmacije Sveučilišta Santiago de Compostela.
Mnogi, s pravom, izbjegavaju udubljene konzerve jer udubljenja mogu uzrokovati male pukotine koje nisu uvijek vidljive golim okom. Kroz takve otvore bakterije mogu ući i potencijalno kontaminirati hranu unutar konzerve.
Ipak, sigurnosni problemi koji proizlaze iz samih komponenti limenki često su zanemareni, ili barem nedovoljno razmotreni. To uključuje, primjerice, moguće povećano izlaganje štetnim tvarima prilikom začinjavanja salate uljem iz konzerve tune.
Podgrijavanje hrane u konzervi?
U ispitivanim pićima (alkoholna pića, energetski napici, bezalkoholna pića i mineralna voda) utvrđeno je da je migracija spojeva izvedenih iz bisfenola A niska. Međutim, u konzerviranoj hrani, osobito onoj s visokim udjelom masti, primijećene su više razine migracije.
Koncentracije drugog spoja, Cyclo-DI-badge, bile su više prisutne u konzervama tune koje sadrže rajčicu, marinadu ili ulje nego u običnoj tuni. Za razliku od BPA, ovaj spoj još uvijek nije reguliran, uglavnom zbog nedostatka toksikoloških podataka.
Na temelju ovog otkrića, ne smatra se dobrom praksom ponovno koristiti tekućine iz konzervi – primjerice za začinjavanje tjestenine ili salata – jer to može povećati izloženost tim tvarima, napominju znanstvenici.
Također je primijećeno da grijanje hrane izravno u konzervi – što se obično radi u posebnim okolnostima poput kampiranja – može povećati migraciju ovih spojeva. To je zato što toplina ubrzava prijenos tvari iz obloge konzerve u hranu, čime se potencijalno povećava zdravstveni rizik.



