Iako se može reći da je sredozemna ciklona tek na početku svog višednevnog djelovanja na vremenske prilike u Hrvatskoj, već je do sada lokalno izazvala probleme s vremenskim prilikama. Do 19 sati uvjerljivo najviše kiše u zemlji palo je u Dalmaciji. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 19 sati prednjači Dol na otoku Hvaru gdje su pale 92 litre po kvadratnom metru, a vjerojatno je da će se tijekom večeri prijeći i vrijednost od 100 litara. Tako je u pola dana palo više kiše nego što prosječno padne u cijelom svibnju.

Obilnih oborina bilo je i drugdje, osobito u srednjoj Dalmaciji. Poljica kraj Marine primila su do 19 sati 80 litara kiše, a slijede Kaštel Štafilić 68, Milna Brač 54, Movarčica i Okruk Donji Čiovo 53, Postrana 52, Biograd na Moru 49, Lučice Brač 44 itd.

Količine oborina do 19 sati (Pljusak.com)

Temperature zraka su prilično ujednačene i većinom su od 12 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu puše umjerena do jaka bura koja podno Velebita povremeno ima olujne udare. Bura će u noći na ponedjeljak stalno jačati pa su od Krčkog do Paškog mosta mogući udari i preko 160 km/h do kraja ponedjeljka. Bura je tijekom ponedjeljka uzrokovala manje probleme u cestovnom i pomorskom prometu, no tijekom ponedjeljka ti će problemi biti znatno veći.

U Dalmaciji je puhalo umjereno do jako jugo, u Splitu službeno s udarima do 86 km/h. Bura će se do kraja ponedjeljka proširiti na cijelu obalu, ali u Dalmaciji neće biti ni približno snažna kao na sjevernom Jadranu. Ponedjeljak sjevernom Jadranu donosi zahlađenje, a u Dalmaciji se temperature do večeri neće znatno mijenjati.

Detaljniju tjednu prognozu pročitajte na portalu u ponedjeljak.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime