Prijevoz, hoteli, organizacija događanja i ugostiteljstvo – jedino te djelatnosti mogu i u lipnju nastaviti koristiti vladine ekonomske mjere, piše RTL. Uvjet je pad prihoda od 50 posto.

Vladina procjena je da će kroz te četiri djelatnosti u lipanjske mjere moći ući između 80 do 100 tisuća zaposlenika dok je mjere protekla tri mjeseca koristilo oko 600 tisuća radnika.

Prema istraživanju Promocije plus za RTL nešto više od polovine ispitanika to smatra nepravednim prema ostalim djelatnostima s istim ili većim padom prihoda dok ih 37 posto procjenjuje da je paket razuman jer je usmjeren na najugroženije sektore. Među onima koji smatraju da je nepravedan najveći je postotak samozaposlenih, slijede nezaposleni, pa privatni sektor, a i u javnom je sektoru nešto više onih koji paket smatraju nepravednim. Ministri rada i financija komentiraju rezultate istraživanja:’Uvijek je pitanje tog nekog zadovoljstva i poduzetnik i zaposlenika, međutim ono što smo sada donijeli to je orijentirano prema najugroženijima i naravno da je uvjetovano i stanjem u javnim finacijama odnosno u proračunu onim što i kao država možemo podnijeti’, kaže Josip Aladrović, ministar rada.

‘Ja vam se zahvaljujem na ovakvim istraživanjima jer je to isto korisno i nama čuti naravno. Nismo ni mi nikad tvrdili da smo najpametniji i da sve znamo, tako da je dobro čuti puls i bilo javnosti, poduzetnika i građana, ali isto tako mi smo suočeni s tim da u ovakvim okolnostima morate na neki način balansirati između onoga što je moguće i onoga što ima nekakav efekt’, kaže Zdravko Marić, ministar financija.

Za lipanjski paket Vlada računa na trošak između 320 do 400 milijuna kuna, no iz Vlade uvjeravaju – moguće je da se mjere produlje i nakon lipnja.

‘Ukoliko se turizam bude oporavljao tada će mjera trajati kraće, naravno ukoliko se to ne dogodi država će tu biti spremna i dalje pomagati ovim sektorima’, poručuje Aladrović za RTL.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime