Domovinski pokret SD županije obratio se jutros javnosti priopćenjem. Ono je vezano uz poljoprivredu na području županije, a prenosimo ga u cijelosti.

“Političari, a pogotovo na županijskoj razini, osobito vole jednu poštapalicu vezanu za Zagoru. Ona glasi kako će u budućnosti ovaj dio Lijepe naše biti – Hrvatska Provansa!

Provansa je jedan od najljepših dijelova Francuske ugodne klime, izvanredno razvijene poljoprivrede i turizma. Provansa je simbol organiziranog i ugodnog života. Napredne organizacije ruralnih dijelova jedne države. I dok mirisi lavande mame uzdahe kod naših županijskih očeva za dalekom Provansom, naša nesuđena Provansa, Zagora, obrasla u draču, opustjela s urušenim krovovima čeka neka bolja vremena…

Podaci kažu kako je na području Splitsko–dalmatinske županije raspoloživo za poljoprivredu čak 39.372,03 hektara obradivog zemljišta. Međutim, ti isti podaci iz posljednjeg Popisa poljoprivrede sugeriraju kako se obrađuje tek 19.140,15 hektara zemljišta. Dakle – polovica!

Ukoliko su naši županijski oci imali priliku posjetiti Provansu mogli su vidjeti kako je svaki pedalj ove čarobne francuske pokrajine obrađen i iskorišten. S druge strane, u Splitsko –dalmatinskoj županiji čak polovicu obradivog zemljišta prekriva makija i korov. Ne gospodo, tako se ne gradi nova Provansa, tako se gradi novi austrijski Sibir. Tako su u Beču sredinom 19. stoljeća nazivali Dalmaciju – austrijski Sibir! Budući je osnova gospodarstva Provanse bazirana na poljoprivredi očekivalo bi se kako će naši županijski oci krenuti stopama francuskih kolega te izdvojiti značajnija sredstva za preporod poljoprivrede u našoj županiji.

No, ako je vjerovati Proračunu SD županije za 2020. i njegovim projekcijama za 2021. i 2022. poljoprivredi se, barem u SD županiji, crno piše. Stavka županijskog proračuna Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i lov u 2018. zauzimala je 7.553,473,58 milijuna kuna, 2019. ova stavka je smanjena na 7.132,917 kuna, 2020. predviđa se drastičan pad na 3. 347.830 kuna, a ni 2021. poljoprivredu u SD županiji ne očekuju bolja vremena jer se predviđa daljnji pad proračuna za ovu djelatnost i to na 3 328 830 kuna. Treba napomenuti kako je u isto vrijeme proračun SD županije povećan s 1 milijardu i 91 milijun kuna u 2019. na čak 1 milijardu i 737 milijuna koliko predviđaju projekcije za 2021. Dakle, od 1,7 milijardi kuna SD županija spremna je izdvojiti čak 3,3 milijuna kuna za financiranje poljoprivrede i IZGRADNJU NOVE PROVANSE.Domovinski pokret SD županije zaleže se za snažne intervencije u proračunu i preusmjeravanje novca na financiranje novih projekata u poljoprivredi kako na otocima i priobalju tako i u Zagori. U našoj županiji postoji gotovo 32 tisuće poljoprivrednih kućanstava i oni su naše bogatstvo i prilika za razvoj, a ne teret. DP SD županije želi ponuditi nove projekte koji će aktivirati gotovo 50 posto neobrađenog poljoprivrednog zemljišta i vratiti život u naša sela. Znamo kako izgraditi ovu zemlju, a to se može samo radom, a nikako demagogijom!”


Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime