Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića održana je 3. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske. Na sastanku su sudjelovali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

– Demografija je jedan od najznačajnijih problema u Hrvatskoj i nadilazi razinu jednog ministarstva. Vijeće je u svakom Ministarstvu odredilo koordinatore na razini državnih tajnika koji su na operativnoj razini zaduženi za predlaganje, realiziranje i razrađivanje pojedinih demografskih mjera. – izjavila je uvodno na konferenciji za novinare ministrica Nada Murganić, prenosi HRT.

Dohodak će primati veći broj obitelji

– Ići će se u izmjene zakona o doplatku za djecu. Želja nam je da ta mjera postane demografska mjera. Podaci pokazuju broj djece opada. Povećat ćemo dohodovni cenzus i na taj način obuhvatiti veći broj obitelji koje će primati doplatak za djecu. Detalji će biti razrađeni, ali sad već sada znamo da ovisno o dohodovnom razredu iznosit će 200, 250 i 300 kuna. – izjavio je državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota. Time je demantirao medije koji su jutros govorili o samo 100 kuna. Povećat će se i iznosi za pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete.

Strmota je kazao i kako su sredstva za vrtiće i doplatak za djecu osigurana – 70 milijuna za vrtiće, a za doplatak 440 milijuna.

– Sredstva će se povećati za oko 100 tisuća obitelji. Po članu kućanstva prosjek se s 1.663 kn povećava na 2.328 kn. – dodao je. Naglasio je kako je važna priča o obuhvatu većeg broja obitelji, a tek onda pronatalitetne mjere za troje i više djece. Rekao je kako je to prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade, odnosno potpunoj promjeni sustava materijalnih olakšica za roditelje kojima bi se ukinule porezne olakšice zaposlenih roditelja, a dječji doplatak bi primala sva djeca, bez ikakvih uvjeta.

– Svako dijete treba biti jednako vrednovano. – rekao je Strmota.

Nada Murganić: “U Hrvatskoj je izazovno stanje”

Ministrica Nada Murganić odgovorila je na pitanje o kritikama predsjednice Kolide Grabar Kitarović.

– Predsjednica upozorava i svakako je to njezina uloga. Mi provodimo mjere i to je jedna zajednička politika. – izjavila je ministrica.

Ne vidi drastičnu razliku između Pantovčaka i Banskih dvora.

– Svima nam je cilj isti. Ja bih se drukčije izrazila – u Hrvatskoj je izazovno stanje, pred nama su izazovi na koje moramo odgovoriti. – rekla je. Dodala je kako su sve ove mjere bile naznačene na početku mandata.

– Rekli smo da ćemo ih uvoditi sukcesivno i možemo potvrditi da se radi o jednom programskom kontinuitetu.

Marin Strmota je rekao kako bi Zakon o doplatku za djecu trebao stupiti na snagu s 1. srpnja 2018. Naglasio je kako bi se ovim izmjenama broj kućanstava koja primaju doplatak povećao za 94 tisuće, a broj djece za 154.000. Na opetovano pitanje o detaljnijim izračunima, Strmota je rekao kako je potrebno da stručna radna skupina razradi detalje, prenosi HRT.

– Bitno je da se treći razred proširuje, dižemo s 50 posto na 70 posto i time se povećava obuhvat obitelji. – kazao je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0