“Djevojčica sa žicama” i “Kako je počeo rat na mom otoku” drugog dana 29. Marulićevih dana

Komediju Ive i Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku" izvest će GDK Gavella i HNK u Šibeniku a u režiji Dražena Ferenčine

U srijedu 24. travnja, drugog festivalskog dana Festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani u konkurenciji za nagrade bit će prikazane predstave “Djevojčica sa žicama” Marjana Nečaka i Maje Hrgović u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Moving Music Theatre Bitola i “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.


U popratnom će programu biti javno pročitana drama “Raj pa kraj” Predraga Raosa, prvonagrađena na natječaju Marin Držić Minitarstva kulture RH.

S početkom u 12 sati na Sceni 55 HNK Split studenti četvrte godine preddiplomskog studija Gluma na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i gosti čitat će dramu “Raj na kraj” Predraga Raosa kojoj je stručno povjerenstvo nagrade Marin Držić koju Ministarstvo kulture dodijeljuje najboljim novim dramskim tekstovima dodijelilo prvu nagradu.

‘Djevojčica sa žicama’

S početkom u 18 sati na sceni Gradskog kazališta lutaka Split ansambli Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Moving Music Theatre Bitola izvest će dramu “Djevojčica sa žicama” Marjana Nečaka i Maje Hrgović.

Ova dramska opera Marjana Nečaka, Maje Hrgović i Ane Bunteske prati mladu violinisticu koja vlakom putuje Europom u nadi da će ostvariti karijeru vrhunske glazbenice. No, bez obiteljskog i socijalnog uporišta, ona od djevojke koja živi (za) svoj san o sreći i zasluženim priznanjima, sve više postaje jednim od mnogih bića koja žive od svirke po ulicama i trgovima ravnodušnih europskih metrpola.

Svjesno aludirajući na Andersenovu “Djevojčicu sa šibicama”, “Deklica s strunami” ipak ne završava potpunim beznađem, jer su na simboličko-metaforičkoj ravni violinske strune ipak snažnije od svuda prijetećih bodljikavih žica. Uloge tumače Barbara Cerar i Uroš Fürst (u offu se čuje i glas Branka Šturbeja), a autorski tim čine: autorica pjesama Ana Bunteska, prevoditeljica Darja Dominkuš, skladatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla Marjan Nečak, dramaturginja Darja Dominkuš, kostimografkinja Nataša Filipovič, lektorica Tatjana Stanič, autor videa Marin Lukanović i koreograf Žigan Krajnčan.


U 20 sati na velikoj sceni HNK Split komediju Ive i Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku” izvest će GDK Gavella i HNK u Šibeniku a u režiji Dražena Ferenčine. Svojevrsna je to kazališna referencija na antologijski film dvaju Brešana koja na semantičkoj i današnjoj stvarnosnoj razini preispituje vrijeme rata i mira, percepciju i memoriju publike, kao i relativiziranje teških političkih i egzistencijalnih problema obvijenih grotesknom i satiričnom membranom.

‘Kako je počeo rat na mom otoku’

U predstavi igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić i Darko Stazić.Pored redatelja Ferenčine autorski tim predstave čine: Željka Udovičić Pleština koja potpisuje adaptaciju, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe Mate Matišić te oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime