DJEČJI VRTIĆI UVODE POTPUNO NOVI NAČIN RADA Promjene nastupaju početkom rujna

Od rujna ove godine dio vrtića diljem Hrvatske radit će i u popodnevnoj smjeni, vjerojatno do 21 sat.

Od rujna ove godine dio vrtića diljem Hrvatske radit će i u popodnevnoj smjeni, vjerojatno do 21 sat. U Europskom socijalnom fondu osigurano je oko 300 milijuna kuna kojima se tijekom sljedeće dvije godine mogu financirati plaće 700 dodatnih odgajatelja, kuhara i čistača, dio troškova prehrane djece, dodatna oprema za vrtiće i edukacije, a, kako kažu u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, osiguran je novac i za drugu fazu projekta, piše Jutarnji.hr.


Natječaj bi trebao biti objavljen tijekom ožujka i bit će vjerojatno otvoren 45 dana. Na njega se mogu javiti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima koji, s obzirom na interes roditelja, imaju potrebu raditi i u popodnevnoj smjeni – kažu u Ministarstvu rada.

Cijena vrtića za roditelje čija će djeca dolaziti u popodnevnu smjenu bit će ista kao da dijete cijelo vrijeme pohađa vrtić u jutro.

– U srpnju bi, prema planu, trebali imati već konačne rezultate o tome koji su se vrtići javili i prošli na natječaju, a od 1. rujna dodatno osoblje trebalo bi biti zaposleno te od nove školske godine krenuti s grupama i u popodnevnoj smjeni. Koliki će konkretno broj vrtića početi raditi u smjenama, ne mogu prognozirati, ovisit će o iskazanom interesu. Pri tome ćemo voditi računa da takvi vrtići budu raspoređeni po cijeloj zemlji – kažu u Ministarstvu rada.

Rad vrtića u popodnevnoj smjeni najkasnije od početka 2019. godine bio je jedna od glavnih najavljenih mjera Ministarstva demografije odmah po njegovu osnivanju, a ovaj konkretni program zajednički, uz Ministarstvo demografije, provode i Ministarstvo rada te Ministarstvo obrazovanja. Svi konkretni detalji oko smjenskog rada još uvijek nisu definirani – sa stručnjacima za predškolski odgoj još se, primjerice, raspravlja trebaju li vrtići raditi do 21 ili 22 sata, no za sada je struka sklonija radu do 21 sat.

– Za svaku popodnevnu grupu djece koja će se formirati pri vrtiću zaposlit će se dvije dodatne tete te kuharica i čistačica na pola radnog vremena. Većini roditelja kojima treba smjenski rad ne treba samo popodnevna vrtićka smjena, već im jedan tjedan vrtić treba ujutro, a drugi tjedan popodne. Očekujemo da bi na ovaj način tijekom jutarnje smjene tete mogle biti jednim dijelom rasterećene, jer će dio djece, umjesto ujutro, dolaziti u vrtić popodne – kažu u Ministarstvu rada.Također ističu kako rad vrtića do 21 sat neće značiti da će roditelj moći dovesti dijete u sedam sati ujutro u vrtić i doći po njega u 21 sat.

– Sukladno pedagoškom standardu, dijete u vrtiću ne smije boraviti duže od 10 sati. Dakle, ako roditelju treba usluga do 21 sat, dijete može najranije doći u 11 sati – kažu u Ministarstvu. Vrtiće, naglašavaju, očekuju ozbiljne promjene u načinu rada i rješavanje problema “u hodu”. Primjerice, jutarnje i popodnevne vrtićke grupe neće funckionirati poput radnih smjena na način da jutarnja grupa u određeno vrijeme odlazi, a popodnevna dolazi: za očekivati je da će od 13 do 16 sati u vrtiću biti većina djece iz obje grupe.– Ovo je prvi put da sustavno nastojimo riješiti problem smjenskog rada vrtića i svjesni smo izazova. Pozivamo i vrtiće i roditelje na fleksibilnost i razumijevanje – kažu u Ministarstvu rada. Svjesni su mogućeg prostornog problema jer bi u tom periodu u istom prostoru mogao boraviti veći broj djece zbog čega već dogovaraju program povlačenja novca iz ESF-a za dogradnju postojećih vrtića, piše Jutarnji.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0