Diskriminacija u plaćama: “Nema muških i ženskih zanimanja, samo dobrih i loših gospodarstvenika”

Zbog razlike u plaćama u odnosu na muškarce žene do kraja godine rade besplatno


Diskriminacija u plaćama vidljiva je u svim poslovima, a najgora je situacija u uslužnim djelatnostima i turizmu, gdje muškarci u prosjeku imaju gotovo dvostruko veće plaće u odnosu na žene.


Konobarica Lucija Bešlić i konobar Ante Bilobrk rade isti posao za istu plaću.

“Jednako smo plaćeni i zaista mislim da je to fer i korektno, za posao koji isto i jednako obavljamo. Bilo bi lijepo da je kod svih poslodavaca isto tako”, kazao je Bešlić za RTL.

“Bilo bi normalno da su plaće jednake među muškarcima i ženama, stvarno. Živimo u 21. stoljeću i trebala bi biti ravnopravnost između muškaraca i žena”, kaže Bilobrk.

Da su ovi mladi ljudi iznimka, potvrđuju i brojke. Najveći jaz prisutan je upravo u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku imaju gotovo dvostruko veće plaće u odnosu na žene. Velike razlike su i u zanimanjima iz prodaje. Na trećem su mjestu poslovi iz turizma i ugostiteljstva gdje muški zaposlenici imaju gotovo 20 posto veće plaće od kolegica.

“Manje imamo pogodnosti bilo koje vrste jer im je to dozvoljeno. Poslodavcu je sve dozvoljeno”, upozorava Jasna Pranjić.“Vrlo nepravedno, hitno treba poraditi na tome”, ističe Tonka Dražić.

“Smatram da su žene kao djelatnice u ugostiteljstvu kao vrlo važnoj uslužnoj djelatnosti u Hrvatskoj nezamjenjive”, naglasila je za RTL Alma Harašić Bremec, voditeljica kuharske akademije.

Stručnjaci upozoravaju kako je riječ o dugogodišnjem sociološkom problemu za koji nema brzog i jednostavnog rješenja.

“Neke poslove žene ne mogu obavljati. Znači, kad se radi o uslužnim djelatnostima tipa manualnim nosačima, kopanjem…  to žene ne mogu obavljati. Ta razlika možda baš u tome nastaje”, smatra Dragica Jerkov, predsjednica Udruge poslovnih žena KRUG.

“Doista osvještavamo naše poduzetnike da nema muških i ženskih zanimanja, ima samo dobar i loš gospodarstvenik”, kaže Jozo Tomaš, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Split.

Uz to, veliki problem je i zapošljavanje mladih žena i žena koje žele imati obitelj.

“Žene kada odlaze na porodiljne dopuste jednostavno gube svoj položaj kojeg su prije toga ostvarile. Tako da kad god se vrate na svoje radno mjesto, one počinju ispočetka”, upozorava Jerkov.

Daleko smo od ravnopravnosti – procjene su da će muškarci i žene jednako će zarađivati tek 2090. godine, prenosi RTL.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime