DILEMA Hoće li Britanija iz Unije izaći bez dogovora?

Sve je izvjesnije da dogovor koji je premijerka Theresa May postigla s Bruxellesom, u britanskom parlamentu - neće proći


U britanskom parlamentu traje rasprava uoči sutrašnjeg glasovanja o nacrtu sporazuma o Brexitu. Sve je izvjesnije da dogovor koji je premijerka Theresa May postigla s Bruxellesom, u britanskom parlamentu – neće proći.


Čelična volja i osjećaj dužnosti ne mogu joj se poreći, ali veliko je pitanje hoće li to premijerki Ujedinjenog kraljevstva Theresi May biti dovoljno u sutrašnjem, ključnom glasanju zastupnika Donjeg doma britanskog parlamenta o sporazumu o izlasku njihove zemlje iz Europske unije, planiranom za 29. ožujka. Još ih je jednom pokušala uvjeriti kako bi njihovo neprihvaćanje njezina plana za Brexit, bilo katastrofalno za Britaniju.

Britanski je parlament sve bliži odluci o blokiranju Brexita, proeuropljani traže novi referendum, a premijerkin se dogovor s Bruxellesom kritizira sa svih strana, pa i iz njezine, oko tog pitanja podijeljene, Konzervativne stranke.

Predsjednici Europskog vijeća Donald Tusk i Komisije, Jean-Claude Juncker, u pismu potpore britanskoj premijerki, za najsporniju odredbu o tzv. “backstopu”, zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske, – ističu da oni nisu u poziciji mijenjati ispregovarani sporazum. No, dodaju, – ako se ‘backstop’ ipak aktivira, primjenjivao bi se samo privremeno, samo dok se ne zaključi novi sporazum.

To britanskom parlamentu – nije dovoljno! Ako sporazum sutra bude odbijen, vrijeme je za opće izbore i novu vladu, smatra predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn. Uspije li sutra zaista blokirati premijerkin plan za Brexit, prošlog tjedna izglasanim amandmanom, parlament od nje u roku od 3 dana očekuje – plan B, javlja HRT.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime