Do kraja svibnja, posljednjeg mjeseca klimatološkog proljeća, ostalo je još tjedan dana, a vrijeme se i dalje ne stabilizira. Tako je i četvrtak u dijelovima Dalmacije donio popodnevni razvoj oblaka uz lokalnu kišu, pljuskove i grmljavinu. U nekim dijelovima Dalmatinske zagore palo je do 10 litara kiše po kvadratnom metru, ali se na većem dijelu obale i otoka zadržalo suho.

Jutro je bilo svježe za dio godine pa su u kotlinama Zagore temperature padale do samo 6 stupnjeva. Uz obalu je bilo ugodnijih 12 do 16°C. Danju je u većini predjela bilo od 20 do 24°C.

Dok smo se lani u ovo doba već mjesec dana kupali, ove godine je pitanje hoćemo li se kupati i početkom lipnja jer su trenutne temperature mora u Jadranu od 15°C u Istri do 18°C ponegdje u Dalmaciji.

Jedna od glavnih vijesti ovog mjeseca bile su poplave zbog obilnih kiša ciklone Rea koje su bile samo nastavak na kišno razdoblje s kraja travnja i početka svibnja. Obilna kiša pala je u prva tri tjedna u velikom dijelu zemlje, a prosjek je u mnogim mjestima značajno prebačen u istom tom razdoblju.

Foto: Aleksandar Gospić

U usporedbi s prošlogodišnjim svibnjem koji je bio ekstremno topao (ponegdje i rekordan) ove godine imamo potpunu suprotnost. Broj dana s temperaturom iznad 20°C je višestruko manji. U najvećim hrvatskim gradovima u prva tri tjedna nijednom nije izmjerena temperatura iznad 25°C, izvijestila je udruga Crometeo.

Ovogodišnji svibanj pokazao nam je kako to izgleda kad mjesec u toplijem dijelu godine prođe u znaku svježine i kiše. Nešto slično dogodilo se 2014. godine kad se nestabilno vrijeme produžilo na cijelo ljeto. Stoga tek imamo za vidjeti u kojem će obliku 2019. nastaviti svoje vremenske prilike.

Posljednja tri dana ovog tjedna bit će dosta sunčanog vremena i bit će toplo, ali su i dalje osobito u Zagori mogući prolazni popodnevni pljuskovi. Svi željni sunca i topline razočarat će se kada pročitaju da već od ponedjeljka počinje nova promjena vremena koja će označiti početak novog kišnog razdoblja. O tome ćete detaljnije na našem portalu moći pročitati tijekom petka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime