DIJABETIČARI, POZOR Očekujte udar na džepove i ukidanje dosadašnjih prava

Nisu pošteđena ni djeca ni trudnice

U posljednje vrijeme oboljeli od dijabetesa u Hrvatskoj suočeni su s brojnim novim pravilima koja zapravo znače udar na njihove džepove i ukidanje dosadašnjih prava, piše 24 sata.


Donedavno je na A listi lijekova bio i lijek Victoza namijenjen oboljelima od dijabetesa tipa 2, a tu kategoriju uglavnom čine umirovljenici. Victoza pomaže dijabetičarima s viškom kilograma da smršave, a istodobno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su vrlo česta i opasna komplikacija dijabetesa. No lijek je u 2018. samo “preletio” s besplatne A liste na B listu lijekova. Sad se za njega mora nadoplaćivati oko 130 kuna mjesečno.

Nažalost, još je otvorena mogućnost da HZZO oboljelima od dijabetesa tipa 2 godišnji broj besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi sreže na pola. Do sada su oboljeli imali pravo na stotinu trakica, a razmatra se mogućnost da godišnje dobiju samo 50 komada.

Nažalost, nisu pošteđena ni djeca oboljela od dijabetesa. Naime, smanjene su i putne naknade za obitelji koje žive u sredinama u kojima nema specijalista dijabetologa. HZZO priznaje kao trošak samo najjeftiniju kartu od Zadra do Zagreba (80 kuna), ali to su karte iz popodnevnog ili večernjeg voznog reda koje nemaju smisla ako dijete na kontrolu mora doći prije podne. Roditelj onda za sebe i dijete mora kupiti dvije karte po skupljoj cijeni od 120 kuna za jednu, a razliku od 40 kuna po karti plaća iz svojeg džepa.

Ali, nit o nije sve! Nehumani rezovi zahvatili su i trudnice dijabetičarke. Od prije nekoliko mjeseci broj ultrazvučnih pregleda za njih je ograničen na ukupno tri kroz cijelu trudnoću, a to je premalo.

Do prije nekoliko mjeseci ljudi sa šećernom bolesti koji imaju dijabetičko stopalo puno otvorenih rana mogli su preko uputnice HZZO-a u barokomoru na tretmane čistim kisikom, za koje je poznato da su vrlo učinkovit način terapije kod dijabetičkog stopala. No takvu mogućnost Ministarstvo zdravstva je ukinulo i izbor koji je sad ostao pacijentima je ili uopće ne ići na terapije ili platiti više od 500 kuna za tretman, piše 24 sata.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0