Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i 26. obljetnica stradanja tog grada u Domovinskom ratu. Vukovarci i cijela Hrvatska prisjećaju se žrtava i strahota velikosrpske agresije. Nakon tromjesečne opsade, obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. Tijekom tromjesečnih napada Vukovar je branjen nadljudskim naporima. Poginulo je tada 1624 hrvatskih branitelja i civila, a ranjeno ih je 1219.

Diljem zemlje sinoć su zapaljeni lampioni u sjećanje za sve poginule branitelje i civile. Svijeće su se tradicionalno palile u gradovima duž ulica koje nose ime grada Vukovara. I u Splitu su zapaljenje svijeće kod spomenika “I u mom gradu Vukovar svijetli” te duž cijele Vukovarske ulice, piše Radio Dalmacija.

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogi Vukovarci i djelatnici bolnice odali su počast žrtvama. Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije, kao i premijer Andrej Plenković i cijeli državni vrh.

Deseci tisuća ljudi proći će u koloni sjećanja od vukovarske bolnice do 5 i pol kilometara udaljenog Memorijalnog groblja iz Domovinskog rata kako bi odali počast stradalima u obrani Vukovara.

Danas je i 26. obljetnica stradanja Škabrnje, kada su pripadnici bivše JNA mučili i ubili 43 civila i 15 branitelja. Obilježit će se kolonom sjećanja od zapadnog ulaza u mjesto do spomen obilježja na masovnoj grobnici, gdje će biti položeni vijenci, piše Radio Dalmacija.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0