Nogometni Savez Županije splitsko-dalmatinske jučer je objavio da su donijeli dosad neviđenu odluku o suspenziji nekoliko desetaka nogometnih i malonogometnih klubova.

“Temeljem čl. 139. DP HNS, a zbog neizvršavanja, nepoštivanja i zanemarivanja obveza iz natjecanja, odluka Skupštine i IO NSŽSD-e (novčane kazne, naknade za službene osobe i financijskih obveza prema Savezu), Disciplinski sudac je odlukom od dana 02.02.2020. izrekao suspenziju klubovima”, stoji u odluci Saveza.

Tako su ovom Odlukom suspendirani brojni klubovi, od drugoligaških, do onih malonogometaških. Listu možete vidjeti OVDJE.

POVEZANI SADRŽAJ

Nakon objave ove vijesti, nekoliko klubova je reagiralo i obavijestilo javnost o svom dugovanju. Tako su priopćenje još jučer izdali HNK Jadran Tučepi, HNK Mosor i Urania iz Baške Vode.Danas smo kontaktirali Marka Ercega, predsjednika Nogometnog saveza splitsko – dalmatinske županije.

– Svi klubovi znaju kakav je princip bio protekle dvije godine. Imali su toliko vremena za riješiti ove stvari. Znam da nije lako, da većina klubova živi na račun jedinica lokalne samouprave i da moraju čekati njihova sredstva. Ipak, poslovanje je ozbiljna stvar i o tome moraju voditi računa – rekao nam je Erceg na početku razgovora.

Kaže da ova odluka nije ništa novo.

– Čitavo vrijeme se vrtimo u krug, čekaju da JIL uplati klubu, da klub uplati Savezu, koji tako ne može ispunjavati obveze prema drugim ljudima, povjerenicima, službenim osobama. To je jedan zatvoreni krug, u kojem se ne možemo baviti unaprjeđenjem sustava. Stalno krpamo neke rupe. Ova odluka nije ništa novo i nije od jučer. Klubovi su znali za nju. Jednim dijelom bi podmirili svoje obveze i mi bi ukinuli suspenziju jer su svi oni igrali i bili u natjecanju. Čekali smo najbolji trenutak, a to je pauza između dva dijela natjecanja, da ova Odluka stupi na snagu. Mogu napraviti rebalanse svojih proračuna, znamo da su mnogi dobili novce od JIL-a i optimalno je vrijeme da saniraju svoje dugove prema Savezu, jasan je Erceg.

“Klubovi znaju da ja, kao odgovorna osoba, moram davati plaće zaposlenima, službenim osobama, sucima”

– Ono na čemu inzistiramo u Savezu je financijska disciplina jer bez toga ne možemo normalno funkcionirati. Klubovi znaju da ja, kao odgovorna osoba, moram davati plaće zaposlenima, službenim osobama, sucima itd. Bez izvršavanja njihovih osoba to mi je jako teško. Još jednom ponavljam da ovo nije ništa novo, samo da je ova priča ugledala svjetlo dana. Objavili smo je mi na stranicama Saveza, a prenio ju je i vaš medij. Jutros su neki klubovi već podmirili svoja dugovanja. Mislim da je pet ili šest njih to učinilo. Njima suspenzija prestaje. Oni koji nisu to učinili, ne mogu se natjecati. To vrijedi za seniore, ili ako ih nemaju, za najstariju uzrasnu kategoriju, objasnio nam je Erceg.

Naglasio je da su prošla vremena kada su klubovi na taj način mogli djelovati i preživljavati.

– Svi se dobro sjećamo vremena kada ste mogli otići u market i zapisati se u bilježnicu kod gazde i vratiti mu dug kada budeš imao. Tako smo funkcionirali zadnje dvije godine i sada smo dovedeni u situaciju da se ne možemo baviti napretkom. Stalno moramo nekoga vući za rukav i moliti kada će platiti dug. Moramo se baviti ozbiljnim stvarima, gledati razvoj nogometa, a ne funkcionirati kao što se funkcioniralo prije nekoliko desetljeća. Ta su vremena prošla. Članovi IO-a su ovu odluku donijelo jednoglasno, tako da to nije moja odluka – rekao je Erceg, zaključivši da nitko od klubova prema njima nije službeno reagirao zbog ovih dugovanja.


2 KOMENTARI

  1. Nije normalno da klubovi duguju bilo kome, pa i Savezu. Neka plate dugove ili zatvore radnju. Ako jedni mogu, onda mogu i drugi.

Comments are closed.