“Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ preporučuju svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva, da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva” – tako je glasilo upozorenje NZJZ izdano povodom onečišćenja zraka koje se dogodilo krajem ožujka ove godine kada su do područja Hrvatske pristigle čestice pustinjskog pijeska iz daleke Karakumske pustinje u središnjoj Aziji.

Posljednjih nekoliko dana najviše se u Dalmaciji bilježi veća koncentracija pustinjskog pijeska, ovoga puta sa sjevera Afrike. Kao što se može vidjeti na prognostičkoj karti koja otkriva kakvi vjetrovi pušu po visini, s područja Alžira i Tunisa po visini preko Sredozemlja do Italije, Jadrana i jugoistočne Europe stiže zračna masa koja donosi natprosječnu toplinu, ali i zračnu masu koja sadrži čestice pustinjskog pijeska. Slaba kiša koja je posljednja dva dana padala na dijelu Jadrana sadržavala je pustinjski pijesak.

Koncentracija pijeska u zraku

POVEZANI SADRŽAJ:

Zrak je danas u popodnevnim sat zamućen, a vidljivost opada baš kao da se radi o sumaglici. No, ovoga puta ne radi se o sumaglici nego o pustinjskom pijesku.

Radi se o prirodnoj pojavi koja se prosječno događa nekoliko puta godišnje, a nekada zna biti ekstremnog intenziteta. Ovoga puta koncentracija je značajna, ali ne i ekstremna. Bez obzira na to, zanimljivo je da nitko nije izdao upozorenja na ovu pojavu s obzirom na to da je situacija u Dalmaciji gotovo identična onoj koja se dogodila u Zagrebu krajem ožujka.

Kako iza 18 sati nismo uspjeli dobiti komentar u Nastavnom zavodu za javnost zdravstvo, komentar smo dobili od lokalno stručnjaka za onečišćenje zraka koji je želio ostati anoniman.

Veći rizici

– Krajem ožujka imali smo znatno težu situaciju s koronavirusom nego sada. Pretpostavljam da je tada upozorenje izdano da ljudi kroničari ne bi imali probleme u smisli da im se ne ošteti mukozna sluznica, pa da su zbog toga podložniji oboljenju infekciji covida. Koronavirus najčešće u organizam ulazi upravo preko mukozna sluznice u nosu.

Sada je, srećom, epidemija u značajnom opadanju, a i vremenske prilike znatno su povoljnije nego u ožujku. To bi mogao biti razlog zašto sada nije izdano upozorenje – govori nam stručnjak.

Ipak, našalio se da bi možda mogao postojati i drugi razlog.

– Ovoga puta čestice pustinjskog pijeska nisu “preplavile” Zagreb – kažeKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime