Sredozemna ciklona sve naglašenije djeluje na vrijeme u Dalmaciji. Tlak zraka nad Jadranom je snižen, ali se pravi pad očekuje tijekom srijede. Utorak protječe u znaku oblačnog vremena s čestim, a u mnogim predjelima i obilnim oborinama.

Temperature su vrlo neravnomjerno raspoređene. Tako na krajnjem sjeveru Dalmacije, u okolici Knina, niti u najtoplijem dijelu dana temperatura zraka nije prešla 1 Celzijev stupanj. S druge strane, danas su na krajnjem jugu temperature rasle do ugodnih 13 stupnjeva.

Temperature zraka u 19:30 (Pljusak.com)

Dan obilježava kiša koja je ponegdje vrlo obilna. Na vrgoračkom području posljednja 24 sata palo je približno kiše koliko prosječno padne u cijelom mjesecu, a ponegdje je bilo i bujica. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Staševici je do 19 sati palo 76 litara kiše po kvadratnom metru, u Vidu kraj Metkovića 73, Korčuli 61, Zaostrogu 54, Živogošću 43 itd.

Oborine do 19:30 (Pljusak.com)

Obilnih oborina bit će i tijekom večeri, pa je moguće da će dijelovi Dalmacije dobiti preko ekstremnih 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Snijeg pada posvuda u višim planinama; Biokovo, Dinara, Kamešnica i Svilaja u višim predjelima samo su danas dobili nekoliko desetaka centimetara novog snježnog pokrivača. Snijega u Dalmaciji ima i niže. Tako se još danju zabijelio Golubić, a u Kninu je kiša okrenula na snijeg u večernjim satima. Na imotskom području pada kiša, a u Aržanu iznad 700 metara nadmorske visine snijeg.

U drugom dijelu noći s daljnjim padom temperature zraka snježna granica će se u dijelovima Zagore spustiti do nižih predjela, a snježne pahulje ujutro su moguće čak i uz obalu Dalmacije, prvenstveno od Zadra do Šibenika.

Snježno nevrijeme od Livna do Kupresa

Spomenimo da je pravo snježno nevrijeme zahvatilo dijelove susjedne Bosne i Hercegovine. Iako veći dio ove države ni do danas nije oskudijevao snijegom; Livno, Kupres i brojna druga područja južne BiH večeras imaju gotovo izvanredno stanje zbog obilnog snijega.