Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMACIJA BI MOGLA BITI KRCATA GOSTIJU, NO POSTOJI PROBLEM Teško do kuhara: "Javljaju nam se iz Srbije. Traže 2 tisuće eura, smještaj, hranu. Bit će velikih problema"

"Kuhar iz Srbije govori mi da zna ovo, zna ono. A kad sam ga pitao zna li ovo, kaže, ti ćeš mi pokazat pa ću ja radit kako ti hoćeš. I traži plaću 2 tisuće eura, smještaj, hranu i sve, a on ne zna ono što mi triba."
BRANKO GALIĆ / Foto: Pexels, Rade Popadić, Igor Jakšić, TZ5. svibnja 2022. 16:20
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Prema najavama iz splitske Lučke uprave na vanjskom gatu ove godine bit će ukupno privezano 323 kruzera. Rekordne 2019. u Split su 282 kruzera dovela više od 357 tisuća gostiju. Danas će sletjeti u Zračnu luku Split 22 aviona od kojih su samo dva iz Zagreba. A znalo je kroz nju proći i 27 tisuća putnika u jednom danu. Uskršnja navala turista je jenjala, ali grad se strancima, zamjetno je, puni se sve više. I nedavno završeni sajam nautike Croatia boat show sa više od 100 izlagača je također doprinio turističkom šušuru. U centru grada se i posljednji štekati glancaju, pituraju pitari, čiste i obnavljaju kuhinje, odmašćuju nape i friteze.

Vraćamo se u normalu

- Vraćamo se u normalu. Turisti imaju želju izaći van svojih granica. Sezona bi trebala bit u redu. Jedino sam zbog situacije u Ukrajini malo skeptičan, hoće li se tu što poremetiti - govori nam Vicko Majić, vlasnik restorana "Đir" i predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Split.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Na području Županije splitsko - dalmatinske prije samo sedam dana tražilo se kroz oglase Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 107 kuhara i pomoćnih kuhara. Danas je to 150. Potražnja za ugostiteljskim osobljem značajno raste. Zbog bitno većih plaća u ugostiteljstvu ljudi se prekvalificiraju za kuhare, pizza majstore, slastičare, za jednostavna jela.

- Ali to i nije nešto naročito dobro za nas jer su se pravi ljudi iz ugostiteljske struke povukli. A od prekvalificiranih je teško nešto očekivati. Tu pomaže ako je vlasnik restorana vrsni kuhar pa će uskočit, pokazat. Objekti koji rade cijelu godinu imaju manje problema s pronalaženjem radne snage, no sve teže ih je zadržati jer očekuju veće plaće zbog cijena koje idu gore, ali koliko znam od mojih kolega koji rade sezonski, oni imaju velikih problema. Dok je bila korona, masu kuhara i konobara je promijenilo struku. Nedostaje nam ljudi i ne mogu se lako naći - govori nam Majić i tvrdi da priče kako kuhari rade po 10, 12 sati bez dana slobodnog više ne stoje.

Tjeranje magarca dok ne crkne

- Tako je bilo prije. Promijenilo se to ima više od pet godina. Pravi kuhari ne pristaju raditi u takvim uvjetima da je ne znam kakva plaća u pitanju. A i često odbijaju raditi u premalim, uskim kuhinjama, kakve su često u centrima dalmatinskih gradova gdje se čak od trafika čine restorani. Neke stvari ne bi uopće smjele postojati, ali iz nekog razloga postoje. Da ne idemo u dubiozu. Ima tih novopečenih ugostitelja koji traže da im u takvim uvjetima osoblje radi duple smjene, da odradi sezonu, kako bi mu ostalo što više. Ja imam oko 500 - 600 kvadrata i kuhinju od 100 kvadrata. Možete vi tjerati magarca dok ne crkne, ali kakva je kvaliteta takvog jela i takve usluge - pita se Majić.

Kazuje kako se na tržištu radne snage nudi sve i svašta, te da se u takvoj situaciji ne može nekome obećati plaću, recimo, od 10 do 15 tisuća kuna, a onda otkriti "da to nije to".

- Ako je radnik dobar ni jednom vlasniku nije problem dati i više. Moj restoran ima oko 140 sjedećih mjesta, jedan kuhar radi ujutro do 15:30, drugi popodne do ponoći i imaju plaću od 9 do 10 tisuća kuna. Oni su moji stalni radnici. Cijene su prilično umjerene pa je tako npr. pašticada s njokama 70 kuna. Bazirani smo uglavnom za naše domaće goste, a ne na strance. I još nisam dizao cijene da se ne bi negativno odrazilo na posjetu gostiju. Čekao sam da se primiri inflacija, ali nije i ima bit ću da ću i ja morati - zaključuje Majić.

 

Ništa ispod 6 tisuća kuna

Da je problem naći kvalitetnu radnu snagu slaže se i Stjepan Slišković, predsjednik županijskog Ceha ugostitelja i vlasnike konoba “Galinac” u Brelima na predjelu Kričak.

- Veliki su problemi. Zadnjih par godina su radnici otišli za nekim sigurnijim poslovima gdje mogu duže raditi. Mi u sezoni radimo pet mjeseci i od rada u tom periodu ne može živjeti cijelu godinu. Danas vam realno nitko neće raditi ispod 6 tisuća kuna. S davanjima to izađe na devet. To je jednom radniku dnevno 300 kuna, puta 150 dana koliko odradi... kako podijeliti te radne dane kroz cijelu godinu? Znači, naša Hrvatska turistička zajednica, ministarstvo moraju poraditi na predsezoni i posezoni da bi mogli početi raditi od prvog travnja do prvog studenog. Hoteli koji su uložili milijune ne mogu krenuti i od prvog travnja do početka svibnja rade s minusom - žali se Slišković.

Slobodni dani za zaborav

Kaže da njegovoj konobi trenutno nedostaju šankeri i dobra pomoćna osoba u kuhinji. Osoblje nalazi preko preporuka, a javljaju mu se i kuhari iz Srbije.

- Razgovarali smo kod mene i govori da zna ovo, zna ono. A kad sam ga pitao zna li ovo, kaže, ti ćeš mi pokazat pa ću ja radit kako ti hoćeš. I traži plaću 2 tisuće eura, smještaj, hranu i sve, a on ne zna ono što mi treba. Bit će velikih problema. Treba raditi na promociji turizma, da se sezona produži, da možemo radnicima kroz neki period od sedam mjeseci rasporediti radno vrijeme na cijelu godinu. Možemo jednog glavnog kuhara i dva glavna konobora, a tko ima malo više ljudi, kako to platiti? Nije i ne može biti izlaz u dizanju cijena jela, usluge. Tko će to platitit? Moja konoba je u brdu i tko god dođe, dođe ciljano. Na preporuku, zna se kvaliteta i takav gost se vraća.
Sad vi ne možete bit bezobrazni i ić s nekim drastičnim cijenama. Možete jedanput - govori Slišković i žali se na ulazne cijene, na cijenu domaćeg, imotskog pršuta s kosti koja se popela s nekadašnjih 100 na čak 150 kuna.

Za visinu plaće kaže da radniku ona ne može bit ispod tisuću eura za 8 sati rada dnevno, ali da zaborave slobodne dane kroz srpanj i kolovoz. Predlaže da se mladim ljudima van sezone omogući nekakav rad i obučavanje kako bi zadržali ugostiteljsku radnu snagu. Što se tiče sezone i brojnosti gostiju on je optimist.

- Dosta im je dvije godine korone. Rezervacije na Makarskoj rivijeri, rekli su mi prijatelji koji imaju agencije i iznajmljuju apartmane, su krenile. I u Zagori su krenile i vile i to dobro. I još nešto što je dobro, ti gosti će ostati duže i po 10 pa i 14 dana - rekao je Slišković.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Šuta se slikao s popularnim pjevačem, večeras će nastupiti na Pjaci
4
min
Šuta se slikao s popularnim pjevačem, večeras će nastupiti na Pjaci
Fatalna crna udovica iz BiH, brutalna ubojstva i suđenje s milijunima pregleda: Zašto internet ovih dana bruji o Zijadu Turkoviću?
14
min
Fatalna crna udovica iz BiH, brutalna ubojstva i suđenje s milijunima pregleda: Zašto internet ovih dana bruji o Zijadu Turkoviću?
Otvoren je Amaris Esthétique – novi centar za zdravlje, mršavljenje i oblikovanje tijela u Splitu
34
min
Otvoren je Amaris Esthétique – novi centar za zdravlje, mršavljenje i oblikovanje tijela u Splitu
Rasprodane karte za Vucu u Solinu
42
min
Rasprodane karte za Vucu u Solinu
Glazbeni program Zimske Adventure u Trogiru nastavlja se uz velika imena domaće scene: sinoć Aerodrom, večeras Jole!
1
sat
Glazbeni program Zimske Adventure u Trogiru nastavlja se uz velika imena domaće scene: sinoć Aerodrom, večeras Jole!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
    Arriva i Brioni udružili snage: karta od Zagreba do Zadra samo četiri, a do Splita pet eura
    12. prosinca 2025. 16:00
  • Potres na Poljudu, iz Hajduka odlazi mladi veznjak
    Potres na Poljudu, iz Hajduka odlazi mladi veznjak
    13. prosinca 2025. 10:49
  • Svijet glazbe zavijen u crno. Pjevačica (26) stradala na električnom romobilu: "Životu je pristupala s neustrašivom energijom"
    Svijet glazbe zavijen u crno. Pjevačica (26) stradala na električnom romobilu: "Životu je pristupala s neustrašivom energijom"
    12. prosinca 2025. 19:43
  • Skupljaju se potpisi za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Ne želimo simbole koji pljuju po žrtvama antifašističkog rata"
    Skupljaju se potpisi za otkazivanje Thompsonova koncerta: "Ne želimo simbole koji pljuju po žrtvama antifašističkog rata"
    12. prosinca 2025. 20:16
  • Maloljetnik u Splitu pokušao ubiti policajca i ukrao vozilo, određen mu je istražni zatvor
    Maloljetnik u Splitu pokušao ubiti policajca i ukrao vozilo, određen mu je istražni zatvor
    12. prosinca 2025. 22:57
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.