Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, ozbiljno se sprema ući u hrvatsku politiku. Najavila je to u intervjuu za Novi list u kojem je pozvala HDZ-ovce da se pobune protiv Andreja Plenkovića i otkrila kako joj je namjera razmontirati HDZ.

– Da, pozivam ih da se pobune ako imaju časti i morala i ako im je stalo do ove države i građana – kazala je Orešković na pitanje poziva li HDZ-ove saborske zastupnike da se pobune protiv Plenkovića.

– Nije li taj isti Andrej Plenković svojedobno na skupu HDZ-a rekao da stranka ne može biti talac jednog čovjeka? Nisu li to bile njegove riječi? Je li on tada pozivao na pobunu? Koliko je tada bilo HDZ-ovaca spremnih suprotstaviti se Tomislavu Karamarku zbog njegovog krimena? – kazala je Orešković.

Nećete vi ulaskom u politiku popraviti HDZ, to nije moguće, oni su takvi kakvi jesu.

– Ne, ja ne želim popraviti HDZ, ja ga želim razmontirati. Ne samo HDZ, sve one strukture koje su spremne klimati glavom neovisno o tome što im je pred nosom. Želim sudjelovati u građenju politike u kojoj će ljudi razmišljati vlastitom glavom i svaki put osuditi ono što pođe po zlu. To prvenstveno nedostaje HDZ-u. Nakon što je Karamarko pao, izgubio državnu i potom stranačku poziciju, njegovo se ime prestalo spominjati u HDZ-u. Isto će se, prije ili kasnije, dogoditi i Plenkoviću – kazala je.

U današnjem je svijetu popularna hajka na političke stranke. Vi govorite o osnivanju pokreta, ali nije li za pokret i više nego za stranke karakterističan odnos vođa-sljedbenici, dakle Dalija i ostali?

– Tu ćemo percepciju razbiti s vremenom. Ja ne želim biti tip takvog vođe i neću to biti, ne stavljam se u mesijansku poziciju. Značajka je pokreta da se i ljudima koji nisu skloni učlanjivanju i identifikaciji sa strankom pruža mogućnost da pridonose kreiranju javnih politika, da svoja stručna znanja založe za određene ideje u javnom interesu. Pokret može mobilizirati građane i pozvati ih da se uključe i sami preuzmu odgovornost za osmišljavanje rješenja o kojima će ovisiti kvaliteta njihovog života. Nisam, međutim, rekla da će se moje političko djelovanje svesti samo na iniciranje nekog pokreta, platforme, inicijative, kako god se to zvalo. U jednom će trenutku doći i do osnivanja stranke sa svojim tijelima, strukturom i procesom donošenja odluka, ali drukčijim nego u postojećim strankama. Obični, mali ljudi, kao što sam i sama, godinama žele da se pojavi opcija koja će biti iskrena u zalaganju za bolji život najvećeg broja naših građana, ali to se još nije dogodilo. Dogorjelo nam je do noktiju, svi su nam sustavi u kolapsu ili pred kolapsom, i moramo shvatiti da je odgovornost na svima nama da postavimo temelje za bolju Hrvatsku. Nastavi li se ovako, osuđeni smo na propast – kazala je Orešković za Novi list.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime