Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar pohvalio se jučer da je mjera subvencioniranih stambenih kredita ove godine imala izuzetan uspjeh s pristiglih 26 posto više zahtjeva nego lani. 3033 mladih obitelji dalo je zahtjev za subvenciju kredita, odobreno je 2873 zahtjeva, a 141 zahtjev dan je na dopunu.

– Ako zbrojimo sve one koji su prošle godine dobili subvenciju i kojima je kredit odobren ove godine, to je više od 5200 mladih obitelji. Više od 5200 mladih obitelji koje će ostati raditi u Hrvatskoj, koje će u Hrvatskoj riješiti svoje stambeno pitanje, 5200 mladih obitelji koje će u Hrvatskoj imati svoj dom. Oni će u Hrvatskoj doprinositi gospodarskom razvoju – istaknuo je Štromar, podsjeća RTL.

Na konferenciji za novinare u ministarstvu rekao je kako je podnositelji zahtjeva u prosjeku imaju 33 godine, a mjesečna rata ili anuitet prosječno iznosi 2900 kuna.

No, postoji i druga strana priče, a to je da su državne subvencije dovele do rasta cijena kvadrata u Hrvatskoj pa svi oni koji nisu imali sreće od države dobiti pomoć za kupnju kuće ili stana sada teže dolaze do životnih kvadrata. Karmen Ugrešić, agentica iz Elion nekretnina, potvrdila je da su subvencije povisile cijene nekretnina.

“U vrijeme subvencija cijene se povise”

Karmen Ugrešić, agentica iz agencije za posredovanje u prometu nekretninama Elion nekretnine, potvrdila je da su subvencije povisile cijene nekretnina.

– Rezultati sa zagrebačkog tržišta nekretnina pokazuju da su se cijene nekretnina povećale nakon što je natječaj objavljen – kazala je za Vijesti.hr Ugrešić te dodala kako se posljednje tri godine bilježi rast cijena nekretnina uzrokovan mnogobrojnim ekonomskim faktorima.

– No, u vrijeme subvencija cijene se dodatno povise – kazala je Ugrešić. Dodaje da nakon što država najavi mjere subvencioniranja, prodavatelji povećavaju cijene nekretnina, računajući da će kupci zbog kratkog roka i ograničene ponude nekretnina koje zadovoljavaju uvjete za odobrenje subvencije biti spremni izdvojiti veću cijenu od one koju bi izdvojili da subvencija nema.

– Možemo zaključiti da subvencije unose određenu pomutnju na tržište nekretnina jer predstavljaju ograničenu mjeru, za razliku od prethodne trajne mjere oslobođenja od poreza na promet nekretninama koju su kupci mogli iskoristiti pri kupnji prve nekretnine, za sve načine plaćanja i tokom cijele godine – kazala je Ugrešić. Iako je sada završen ovaj krug subvencioniranja, agenti ne očekuju pad cijene nekretnina.

– Ne očekujemo pad nego stagnaciju cijena na tržištu nekretnina – rekla nam je Ugrešić, što bi se moglo značiti da će stati ovakav rast, ali cijene kvadrata ipak neće biti pristupačnije građanima.

– Sljedeće godine, kada ponovno počne krug subvencija, očekujemo ponovni rast cijena, no znatno manji nego u prethodne dvije godine. Nadamo se sada stagnaciji cijena, a za sljedeću godinu, kada ponovno počne krug subvencija, nadamo se da se cijene neće značajno povećati – rekla je Ugrešić za Vijesti.hr.
.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime