CIJELI SVIJET IH PRATIO Marilyn Monroe i Joe DiMaggio izdržali su u braku samo 274 dana

Na današnji dan, 14. siječnja 1954. godine Marilyn Monroe se udala za Joea DiMaggia, koji je već tada bio svjetski poznati igrač bejzbola.


Bila je to, kako su javljali mediji, “sveamerička romansa”, u kojoj je: visoki, zgodni nacionalni junak bejzbola, “zarobio je srce prelijepe, glamurozne hollywoodske zvijezde”.


No, brak Marilyn Monroe i Joea DiMaggia – par se vjenčao 14. siječnja 1954. godine – nije dugo izdržao. Jedva je prošao medeni mjesec prije nego što su se pukotine počele u toj ozakonjenoj vezi. Vratimo se malo unatrag…

Joe DiMaggio rodio se 25. studenog 1914. godine u mjestu Martinez u Kaliforniji kao osmo od devetoro djece roditelja Giuseppea te Rosalie. Ime je dobio prema svom ocu u čast jednog od njima najdražih svetaca. Vrlo brzo nakon rođenja cijela se obitelj preselila u San Francisco dok je Joe imao svega godinu dana.

Njegovi roditelji bili su poznati po tome što su radili kao ribari da bi prije svega mogli prehraniti obitelj. Joe je dosta rano počeo pokazivati znakove po kojima se mogao prepoznati veliki sportski talent koji dolazi. S vremenom mu je bejzbol postao najbitniji u životu. Prema jednoj njegovoj izjavi moglo se zaključiti kako mu se u jednom trenu cijeli život vrtio oko karijere koja je zamalo završila, prije nego što je počela budući da je doživio ozljedu lijevog ligamenta.

Ipak, vrlo brzo je postalo očito kako se radi o jednom od rijetkih slučajeva tako dobrih igrača koji svojom igrom ostavljaju sve bez teksta. Osim po nevjerojatnoj igri, na stranice svih novina dospijevao je i zbog svog ljubavnog života. Naime neko vrijeme proveo je u braku s Marilyn Monroe koju skoro nikada nije prebolio.

U jeku svoje sportske karijere, 1952. godine Joe DiMaggio. igrač New York Yankeesa zamolio je svog poznanika da dogovori datum večere s s Marilyn Monroe, brzom plavokosom manekenkom koja se pretvorila u glumicu. Njezina je zvijezda bila u porastu nakon sporednih uloga u filmovima poput “Monkey Business” i vodeće uloge u trileru B filma “Ne smetaj kucanju”, oba snimljena 1952. godine.

Novinari su se odmah uhvatili veze i počeli iscrpno izvještavati o njoj, iako su Monroe i DiMaggio radije držali tajnu, provodeći večeri kod kuće ili u stražnjem kutu DiMaggiova restorana. A onda su se 14. siječnja 1954. vjenčali u gradskoj vijećnici San Francisca, gdje su ih salijetali novinari i navijači. Monroe je očito spomenula planove vjenčanja nekome u svom filmskom studiju, koji je to objavio novinarima.

Dok su Marilyn Monroe i Joe DiMaggio bili na medenom mjesecu u Japanu, Marilyn je zamoljena da otputuje u Koreju i nastupi za tamo smještene američke vojnike. Udovoljila je, a nesretnog novog supruga ostavila u Japanu.

Nakon što su se vratili u Sjedinjene Države, napetost je nastavila rasti, posebno oko DiMaggiove nelagode sa seksi slikom supruge.

DiMaggio i Monroe razveli su se u listopadu 1954. godine, samo 274 dana nakon što su se vjenčali.

U svojoj prijavi Monroe je optužila supruga za “mentalnu okrutnost”. Udala se za dramaturga Arthura Millera 1956. godine, ali njihov je brak također završio razvodom u siječnju 1961. godine, ostavljajući Monroe u stanju emocionalne krhkosti.

U veljači 1961. primljena je na psihijatrijsku kliniku; Joe DiMaggio je taj koji je osigurao njezino puštanje i odveo je u proljetni trening kamp Yankeesa “Florida” za odmor i opuštanje. Iako su se glasine kovitlale o njihovom ponovnom vjenčanju, zadržali su status “dobrih prijatelja“.

Kad je 36-godišnja Monroe umrla od predoziranja drogom 5. kolovoza 1962., DiMaggio je priredio sprovod. Sljedeća dva desetljeća, sve do vlastite smrti 1999. godine, slao je ruže nekoliko puta tjedno u njezin grob u Los Angelesu.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime