Cibona je novi prvak Hrvatske! Momčad Ivana Velića napravila je nezamislivo – u finalnoj seriji hrvatskog prvenstva četiri je puta zaredom pobijedila Cedevitu, a večerašnji susret u Domu sportova još će se dugo prepričavati.

Cibosi su na poluvremenu imali plus 9, Cedevita je sve okrenula i u zadnjoj četvrtini imala ogromnih 16 poena prednosti, a onda je uslijedio raspad sistema, pa pobjednički koš za pobjedu 100:98 dvije sekunde prije kraja!

Rimac je ovaj put otvorio s petorkom u kojoj su bili Justin Cobbs, Filip Krušlin, Domagoj Bošnjak, Edo Murić i Andrija Stipanović, a potonji je Cedeviti koš-faulom u prvom napadu donio uodno vodstvo, koje je Cedevita poništila serijom 7-0, odnosno minijaturom Frana Pilepića – vezanom dvicom iz ulaza i tricom na asistenciju Damira Markote, pišu Sportske novosti.

Poticaj s tribina, a navijači Cibone bili su glasni, djelovao je na razne načine pa je tako Krešo Ljubičić, mladi Velićev centar zaradio tri osobe pogreške za samo dvije i pol minute, ali isto tako su se na Pilepićevu tricu svojima nadovezali Marko Ljubičić i Damir Markota za 12:8 i 15:11.

Za razliku od prve dvije utakmice, Cibona ni u ovoj, kao što je to bio slučaj u trećoj, nije uspjevala izgraditi ranu prednost jer je Cedevitu dovoljno blizu držao Stipanović, da bi kasno u prvoj četvrtini Cobbsa dostojno zamijenio Jacob Pullen i domaćin je unatoč tehničkoj Slavena Rimca na odmor nakon isteka desete minute otišao s prednošću od “pola koša”.

U egalu, odnosno sa stalnim promjenama vodstva igralo se sve do sredine druge četvrtine u kojoj smo nekih minutu na terenu gledali 10 igrača ispod dva metra. Ivan Velić “varao” je s petorkom u kojoj su bili Rogić, Bilinovac, Marić, Gilbert i Novačić, a kad je Cibona tako povela četiri razlike Rimac je odgovorio s Katićem, Pullenom, Bošnjakom, Krušlinom i Cookom. Potrajalo je to tek nešto više od minute jer je ulaskom Markote s druge klupe podignut Banić, ali kod 35:34 za Cedevitu su Vukovi napravili seriju 15-3 (vezanih pet poena Pilepića, trice Markote i Rogića) za prvu dvoznamenkastu prednost na ovoj utakmici (49:38) te u konačnici više nego solidnih +9 na poluvremenu.

Otišlo je to rano u drugom dijelu i na deset razlike, ali Cedevita je nakon odmora konačno odlučila početi igrati košarku. Točnije, Rimac je s Bošnjakom i Murćem dobio energiju čiji je nedostatak i uveo prvaka u “ponor” od 0-3 u ovom finalu. Takva Cedevita je prvo sa 12-1 poništila zaostatak, a nakon još jedne Pilepićeve trice su Cobbs i Stipanović donijeli prednost 68:64 u 27. minuti. Kriza Cibone tu nije zaključena jer su Bošnjak i Banić iskreirali novu seriju za vodstvo 78:68, javljaju Sportske novosti.

Definitivni početak kraja krenuo je tricom Tonija Katića na startu posljednje četvrtine, a s njom, jednim Pullenovim bacanjem i ubačajem Filipa Krušlina zaključeno je desetominutno razdoblje u kojem je Cibona ubacila 10, a primila 36 poena. Međutim, Cedeviti niti 88:71 sedam minuta prije kraja nije bilo dovoljno da zatvori ovu utakmicu, kao što nije bila ni Katićeva trica za 96:89 dvije minute do posljednje sirene jer je Cibona za osamdesetak sekundi (!) napravila 9-0 i povela 98:96. Bacanjima je izjednačio Cobbs, a dvoranu u trans košem za pobjedu “iz odbojke” bacio Dominic Gilbert.