Burilović (HGK): Ovo je najveća dosadašnja prilika za suradnju s Kinom

Sutra počinje summit 16+1

Osmi sastanak šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe počinje sutra u Dubrovniku, a trajat će do 12. travnja. Na marginama političkih sastanaka HGK u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta organizira poslovni forum za poduzetnike iz Kine i 16 europskih zemalja – 9. poslovni forum zemalja srednje i istočne Europe i Kine.


„Ovo je najveća prilika za povećanje izvoza i nove investicijske cikluse dosad. Možemo očekivati veći afinitet kineskih potrošača za naše proizvoda. Za naše gospodarstvenike ključno je rješavanja pitanja certifikata odnosno dozvola za izvoz. HGK intenzivno radi na standardizaciji tih procedura u suradnji s nadležnim institucijama dviju zemalja te vjerujemo da je mliječna industrija tek početak“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Naime, Hrvatska će u Dubrovniku potpisati devet bilateralnih sporazuma, a jedan od sporazuma koji će potpisati Ministarstvo poljoprivrede i Glavna carinska uprava NR Kine omogućit će izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Također, sporazum će potpisati i Hrvatska banka za obnovu i razvoj i Kineska razvojna banka, što će olakšati pristup kineskom kapitalu za naše domaće razvojne projekte. „Kineska ulaganja su dosad globalno bila usmjerena na infrastrukturu i resurse, no to se mijenja. Kinezi tek sada kreću s greenfield ulaganjima u proizvodnju s kvalitetnim radnim mjestima, stoga smatram da imamo jednako prostora i za investicije i za izvoz kvalitetnih proizvoda, ali i za jačanje suradnje usmjereno na tvrtke koje su već prisutne u Kini“, rekao je Burilović.

Tijekom Foruma bit će održani i individualni sastanci kineskih i europskih tvrtki. Na poslovnom forumu očekuje se više od 100 tvrtki. Inače, robna nam se razmjena lani povećala za 200 milijuna dolara, odnosno u 2018. godini bilježimo vrijednost vanjskotrgovinske razmjene s Kinom veću od 1,1 mlrd. dolara.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0
Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime