Mostov saborski zastupnik Miro Bulj prijavio je premijera Andreja Plenkovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Igor Pokaz iskusan je hrvatski diplomat, no Bulj smatra da je on prije pet mjeseci, odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, imenovan za veleposlanika u Londonu jer je kum Plenkovića te je predsjednika Vlade koji daje prethodni potpis na odluku o postavljanju šefova diplomatskih misija u inozemstvu prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, piše Novi list.

-Nedvojben je sukob privatnog interesa Andreja Plenkovića, kao predsjednika Vlade, prilikom sudjelovanja u donošenju odluke kojom se njegovog vjenčanog kuma predlaže na mjesto šefa diplomatske misije, a koji prijedlog faktično znači i imenovanje na veleposlaničku dužnost, budući da je mišljenje Hrvatskog sabora o tom prijedlogu neobvezujuće, dok je odluka predsjednice RH o imenovanju samo formalni čin u postupku imenovanja šefova diplomatskih misija – navodi se u Buljevoj prijavi, na osnovi koje će Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković tek odlučivati hoće li pokrenuti postupak protiv Plenkovića.

Bulj tvrdi da je Plenković prekršio odredbu Zakona o sprječavanju sukoba interesa prema kojoj sukob interesa državnog dužnosnika postoji kad njegov privatni interes “utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti”.

Plenkoviću ide u prilog činjenica da je Pokaz i prije nego što je on preuzeo premijersku dužnost bio zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova.U Pokazovoj se biografiji navodi da je, između ostalog, bio veleposlanik u Stalnoj misiji Hrvatske pri NATO-u, a od 2012. do 2015. veleposlanik u Rusiji. Mjesto veleposlanika u Londonu pripalo mu je u sklopu prošloljetnog dogovora predsjednice i premijera o imenovanjima u hrvatskoj diplomaciji.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0