BRITANCI UKINULI SVE MJERE Splitski epidemiolog: “UK više ne može imati onakvo stanje kao u prosincu 2020.”

[KOLUMNA] "U svakom slučaju UK više ne može imati onakvo stanje kao u prosincu 2020. i siječnju 2021. kada je dnevno bilo bilježeno preko 60 tisuća oboljelih i više od 1.500 umrlih"

Piše: dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Kada su Britanci odlučili 17. srpnja 2021. ukinuti sve epidemiološke mjere sprječavanja širenja korona virusa i dopustiti slobodno ponašanje bez ograničenja, slobodno pohađanje klubova, pubova, restorana, odlaske na koncerte i sportske događaje, bez maski, razmaka, dezinfekcije, izazvali su podozrivost, negodovanje pa i protivljenje svoje domaće i svjetske stručne, znanstvene i ukupne javnosti.

Brojni su veoma zabrinuti komentirali kako će ubrzo uslijediti povećanje zaraženih na više od 100.000 dnevno, a umrlih na troznamenkaste pa i četveroznamenkaste brojeve. Premijer Boris Johnson proglašen je neozbiljnim čudakom na čelu neozbiljne i neodgovorne vlade.

Međutim, Premijer koji je imao pogreški na početku pojave pandemije, sada je napravio pravi potez.

Sa svojim timom izračunao je da mjere više nisu potrebne. Tko se cijepio, a puno ih se cijepilo, cijepio se. Tko se nije cijepio vjerojatno se neće ni cijepiti pa koliko ih god nastojali uvjeriti u korisnost cijepljenja. Uzaludno je dalje ih uvjeravati.

Nije se osvrnuo na objavu da osam milijuna odraslih nije cijepljeno nijednom dozom cjepiva kao i glavnina mlađih od 18 godina. Radije se priklonio podacima Nacionalnog ureda za statistiku po kojima 92% odraslih u Britaniji imaju antitijela na viruse korone. Nije bitno kojim načinom su oni to postigli, cijepljenjem ili prirodnim zaražavanjem, bitno je da je kolektivna otpornost, imunitet zajednice toliki da broj onih koji će se zaraziti ne može više biti toliki da bi ugrozio pružanje zdravstvene zaštite oboljelima svih dobi.


Stoga pripadnici mlađih dobnih skupina, kada se već ne žele cijepiti, neka se prirodno prokuže. I tako je kod njih pojava bolesti COVID-19 znatno rjeđa i sa puno blažim tijekom bolesti i izuzetno rijetkim smrtnim ishodima.

U svakom slučaju UK više ne može imati onakvo stanje kao u prosincu 2020. i siječnju 2021. kada je dnevno bilo bilježeno preko 60 tisuća oboljelih i više od 1.500 umrlih.Zanimljivo, ova odluka Vlade UK donesena 17. srpnja poistovjetila se sa samim vrhuncem trećeg epidemijskog vala u UK koji je započeo početkom svibnja. Broj zaraženih korona virusom tog dana bio je 54.674 da bi iza toga uslijedilo stalno smanjivanje broja zaraženih na 24.950 na dan 26. srpnja kada pišem ovaj tekst.

Broj zaraženih korona virusima nakon ukidanja mjera se upolovio kroz samo osam dana od početka primjene novih mjera 19. srpnja, tj. nakon ukidanja svih mjera.
Očekuje se smanjivanje i broja umrlih koji očekivano zaostaje dva do tri tjedna nakon smanjivanja broja zaraženih.

Prikaz broja zaraženih korona virusima kroz sedmodnevne prosjeke zornije prikazuje da je ovaj epidemijski val izazvan delta sojem virusa korone započeo prije deset tjedana, a najveće povećanje imao je od 11. srpnja do 18. srpnja što se povezuje s Europskim nogometnim prvenstvom gdje su sa Britanskog otoka u vremenu od 13. lipnja do 13. srpnja sudjelovale reprezentacije Engleske, Škotske i Welsa. Premda se nastojalo provoditi epidemiološke mjere kod gledatelja očito da to nije bilo uspješno. Pri tome treba imati na umu da je možda bilo lakše nadzirati provedbu mjera na stadionu u Belfastu i na Wembleyu u Londonu, ali nije bilo moguće nadzirati okupljanja za gledanje utakmica i naknadna komentiranja u klubovima, pubovima i drugim privatnim obiteljskim i širim okupljanjima.

Ne može se osporiti da su takva okupljanja pripadnika mlađih dobi ujedno doprinijela imuniziranju velikog broja mladih pa se nakon tolikog mnoštva imunih u samo jednom tjednu od 19. do 25. srpnja broj zaraženih smanjio za više od 15%.

Tako po starom pravilu „svako zlo za neko dobro“. Europsko nogometno prvenstvo sigurno je doprinijelo većem zaražavanju mladih, a istovremeno većem nacionalnom imunitetu prema korona virusima.

Nama Hrvatima Europsko nogometno prvenstvo nije doprinijelo većem zaražavanju. Veće zaražavanje u Hrvatskoj nastupilo je iza 11. srpnja dva tjedna nakon što je 28. lipnja Hrvatska ispala iz daljnjeg takmičenja.

Po tjednom broju umrlih ne bi se moglo potvrditi da nas je posebno pogodio delta soj korone. Bilježi se stalno smanjivanje tjednog broja umrlih.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je po broju stanovnika jedna devetina Hrvatske trebali bismo imati značajno manji broj zaraženih korona virusima. Broj zaraženih u tjednu do 25. srpnja umjesto 40 trebao bi biti manji od 20 zaraženih.

Ovoliki broj zaraženih je na samoj granici ulaska u crveno, tj. na listu zemalja visoke incidencije zaraženih korona virusima kad prestaje turistička sezona za strane goste.

Po broju umrlih od COVID-19 kojii od polovice travnja ima stalni trend smanivanja u mjesecu srpnju kroz 26 dana imamo samo jednu umrlu osobu te bi se reklo da je pandemija prestala.

Ovakvo stanje posljedica je okolnosti da se sada stariji od 70 godina rijetko zaražavaju dok glavninu zaraženih čine mladi dobi do 50 godina.
Kao u UK oni se ne žele se cijepiti.

Možda bismo u Hrvatskoj imali još više mladih zaraženih virusima da zbog zaražavanja nogometaša Ivana Perišića u Belfastu naša reprezentacija nije ranije prekinula sudjelovanje na prvenstvu.

Žao nam je. Ivan nije poslušao savjet da se cijepi prije Europskog nogometnog prvenstva.

S njim bi Hrvatska sigurno odigrala još koju utakmicu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime