BRAČKI MEGAPROJEKT Supetar će dobiti multifunkcionalni vatrogasni dom vrijedan dva milijuna eura

Trenutna lokacija supetarskih vatroogasaca, garaža ispod tribina nogometnog igrališta, neprikladna je za pravilno čuvanje vatrogasnih vozila i tehnike kojom raspolažu

Supetar bi uskoro trebao dobiti moderni, multifunkcionalni Vatrogasni dom vrijedan dva milijuna eura, a sredstva za ovaj brački megaprojekt pokušat će se dobiti iz europskih fondova.


“Supetru je potreban moderan vatrogasni dom”

Vatrogastvo na ovom otoku ima dugu tradiciju, a koliko su ovi hrabri ljudi potrebni vidjelo se i prošloga ljeta kada su požari ponovno poharali polovicu Dalmacije, a na požarištima izvan otoka nerijetko su se našli i vatrogasci DVD Supetar. Same gradske vlasti, otkriva gradonačelnica Supetra Ivana Marković, posljednjih godina znatno ulažu u vatrogasce, no sve više je očita neadekvatnost prostora ispod nogometnog igrališta u kojem sad borave.

-Svakog ljeta vidimo koliko nam znače gasitelji, a sjećamo se kako su državni dužnosnici slavili gasitelje i prošlog ljeta, no veliki dio tih obećanja, ostao je samo na tome. Međutim, mi u Gradu Supetru ne posustajemo, te smo došli na ideju da se u Supetru podigne moderan Vatrogasni dom i to na lokaciji ‘Žedno drage’. – najavljuje gradonačelnica.

Očito je, kako kaže, da je sadašnji prostor, garaža ispod tribina nogometnog igrališta, neprikladna za pravilno čuvanje vatrogasnih vozila i tehnike kojom vatrogasna postrojba dobrovoljnog društva raspolaže, a uz to riječ je o prostoru koji nije u vlasništvu grada i samo je pitanje vremena kad će se iz njega trebati iseliti.

-Izgradnjom vatrogasnog doma riješili bi nekoliko problema odjednom, povećali preventivu i ostvarili sigurnost naših stanovnika. Konačan cilj nije samo stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i protupožarno djelovanje naših vatrogasaca već i njegova implementacija u cjelokupni društveni i gospodarski dio života Supetra, Postira, Sutivana i Nerežišća pa i našeg otoka u cjelini kako bi na kraju postao ne samo mjesto za obuku i educiranje novih vatrogasaca već i kao mjesto okupljanja našeg puka a posebice mladih. – navodi gradonačelnica.


“U slučaju katastrofe dom bi poslužio kao zapovjedni i informacijski centar zaštite cijelog otoka”

Uz to, poučeni negativnim iskustvima prirodnih katastrofa u našoj zemlji poput poplava u Gunji 2014. a posebice recentnih katastrofalnih požara u Dalmaciji prošle godine (u gašenju onog najvećeg kod Splita sudjelovali su i naši vatrogasci) valja istaknuti kako bi ovakav multifunkcionalni objekt iako namijenjen prvenstveno vatrogascima i vatrogasnoj djelatnosti kao operativno i obučno središte u slučaju takvih ugroza bio zapovjedni i informacijski centar zaštite cijelog otoka iz kojeg bi se upravljalo i koordiniralo svim operacijama zaštite i spašavanja a dio njegove infrastrukture po potrebi mogle bi koristiti i ostale žurne i spasilačke službe, Crveni križ, GSS, civilna zaštita…

-Dom bi u slučaju takvih izvanrednih događanja bio i centralna točka evakuacije stanovništa, distribucijski centar humanitarne pomoći, pitke vode, hrane, lijekova i sl. Ništa slično na Braču do sada ne postoji a ako se zna da je riječ o najvećem srednjodalmatinskom otoku površine od gotovo 400 četvornih kilometara, otoku na kojem živi preko 13 tisuća ljudi, otoku čije je gospodarstvo gotovo u potpunosti ovisno o turizmu i kojeg tijekom godine posjeti četvrt milijuna turista onda je itekako očito kolika je važnost izgradnje takvog doma. – kaže gradonačelnica Marković.Grad Supetar u posljednjih nekoliko godina znatno ulaže u zaštitu od požara, povećana su izdvajanja za vatrogasce sa 630 tisuća na više od milijun kuna u proračunu za 2018. godinu, a trenutno je u postupku nabavka novog vatrogasnog vozila klase A.

DVD Supetar osnovan prije 66 godina, a danas broji preko sto članova

Kad se već govori o vatrogastvu na Braču dobro je podsjetiti kako je DVD Supetar osnovano 1951. godine s oko dvadesetak entuzijasta, među kojima je bilo zidara, težaka, klesara, radnika i činovnika i to kao prvo vatrogasno društvo na otoku Braču.

-U šezdeset godina postojanja kroz Društvo je prošlo gotovo tri stotine ljudi. Zahvaljujući ljubavi prema vatrogastvu koja se prenosila s oca na sina u mnogim supetarskim obiteljima nerijetki su primjeri da su gotovo svi muški članovi članovi Društva. DVD ‘Supetar’ danas broji preko stotinu članova od kojih je četrdesetak aktivnih vatrogasaca educiranih kroz vlastiti program školovanja u kojem se velika pažnja posvećuje upravo edukaciji mladih vatrogasaca koji uz pomoć profesionalaca i iskusnijih članova stječu znanja i vještine neophodne za sudjelovanje u svim aktivnostima DVD-a. – napominje gradonačelnica Marković.

O kakvom je društvu riječ najbolje govori podatak da ovaj DVD s profesionalnom jezgrom, godišnje odradi i do 150 intervencija među koje osim uobičajenih požara otvorenih prostora spadaju i one tehnički vrlo zahtjevne poput gašenja požara kuća i industrijskih objekata, intervencije u prometu te akcije potraga i spašavanja. Osim osnovne zadaće, protupožarne zaštite na području čitavog otoka, DVD Supetar ima i vrlo važnu ulogu u otočnoj zajednici poklanjajući posebnu pozornost radu s djecom i edukaciji mladih te humanitarnom radu.
Važno je reći kako osim za Grad Supetar, vatrogasci DVD Supetar brinu i o sigurnosti općina Nerežišća, Postira i Sutivan (što je zamljopisno gotovo 50 posto površine otoka), a usvajanjem zajedničkog Plana zaštite od požara DVD-Supetar postaje i nihova vatrogasna postrojba, pa će sve ove četiri jedinice lokalne samouprave zajedno nastaviti razvijati zaštitu od požara na svojem području baš kroz razvoj dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar.

Projekt vrijedan dva milijuna eura

Okupljeni oko istog cilja u gradskoj administraciji su prikupili svu dokumentaciju, te svoj projekt predstavili u Ministarstvu poljoprivrede gdje je dobio zeleno svjetlo, nakon čega će se Gradu Supetru omogućiti apliciranje na eu projekt vrijedan dva milijuna eura.

-Vjerujemo u pomoć države, te posebno Ministarstva regionalnog razvoja, sve kako bi Brač dobio moderan vatrogasni dom kakvog zaslužuje. – poručuje na kraju gradonačelnica Marković.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0