Na dužnosti je trenutačno više od 20.000 policajaca, 3854 žene, i 16.150 muškaraca. Ministar Božinović čestitao im je njihov dan i zahvalio na važnoj ulozi koju su odigrali u ovo teško vrijeme korona-krize, ali i potresa.

Hoće li se policajcima plaća povećati za Dnevnik Nove TV rekao je ministar unutarnjih poslova Damir Božinović.

– U više navrata smo vratili nepravedno oduzete koeficijente višoj i visokoj spremni, a u više smo navrata i dizali koeficijente srednjoj spremi, naročito u posljednje vrijeme. I dalje te plaće nisu dobre. Mi smo napravili shemu i sporazum koji smo potpisali sa sindikatima i sada se opet vode razgovori – kazao je Božinović.

Na pitanje novinara je li povišica moguća od 1. siječnja kako je sindikatima povećano, rekao je

– Sigurno su policajci oni koji su to zaslužili

Velika ulaganja u policiju

Navodi da se posljednjih godina u hrvatsku policiju puno uložilo te da je krenulo s korištenjem europskih fondova.– 240 milijuna eura smo do sada uložili u hrvatsku policiju, što je više od nekoliko godišnjih alokacija za materijalni razvoj hrvatske policije u državnom proračunu. Imamo novi financijski okvir od 250 milijuna eura. Ovo smo sve iskoristili. Ovo ćemo iskoristiti do 2023. godine, tada nam se otvara još 250 milijuna eura – kazao je Božinović.

– U opremu i objekte Specijalne policije uloženo je 97 milijuna eura, objekti se diljem Hrvatske obnavljaju kroz energetsku obnovu i europske fondove – objasnio je Božinović.

O aferama koje potresaju Hrvatsku

O aferama koje potresaju Hrvatsku i za koje predsjednik Zoran Milanović kaže da je njegov ministar policije znao sve, a Ostojić navodi da – nije, Božinović tvrdi kako se o tome može razgovarati na teoretskoj razini.

– Ono što je rekao bivši ministar Ostojić, to je ono što bi trebalo biti po zakonu. On je kazao nešto slično što sam i ja rekao. Informiraš u trenutku kad i tebe informiraju, u ključnom trenutku, kad je sve pri kraju – naveo je Božinović.

O tome trebaju li se te istrage dovesti pod povećalo i mogućnosti da su bile politički motivirane, smatra

– Ne bih govorio na taj način jer se nadam da nije mislio to što je rekao

O izvidima i istrazi

– Mi moramo odvojiti neke pojmove koji se često miješaju. Postoji pojam izvida koji je tajan. Ukoliko se tijekom izvida skupi dovoljno dokaza za dovršenje krim istrage i podizanje kaznene prijave – to je proces, posao koji radi vrlo ograničen broj ljudi. Ni svi ljudi u kriminalističkoj policiji, DORH-u i USKOK-u o tome ne znaju – objasnio je Božinović.

Navodi da ni ravnatelj policije Nikola Milina ne zna sve.

– Moj ravnatelj Milina sigurno nema uvid u te izvide. Imate 50.000 kaznenih djela je godišnje u prosjeku. To su tisuće i tisuće izvida koje provodi policija. Nitko ne može znati sve to. Milina mi kaže da je dovršeno kriminalističko istraživanje i da će uslijediti realizacija, uhićivanje određenih osoba. To mi kaže dan ranije – istaknuo je Božinović.

Nadziranje SOA-e

Na pitanje treba li SOA nadzirati sigurnosne provjere ministara prije nego preuzmu tu dužnost, kaže kako nema s tim nikakav problem.

– Ne samo ministara, tu treba imati u vidu da vi možete danas proći sigurnosnu provjeru i napraviti nešto – rekao je Božinović i dodao da je to bilo u vrijeme dok je bio ministar obrane.

O tome bi li SOA trebala nadgledati čelnike državnih tvrtki koji bi svojim djelovanjem mogli ugroziti državnu sigurnost, kaže

– Nadgledanje – nije to baš primjereni termin. Ovdje se očito radi o jednoj vrsti kaznenog djela koje ne mora nužno biti povezano uz pitanje nacionalne sigurnosti. Vidjet ćemo što će iz svega toga izaći na kraju – rekao je Božinović i dodao kako u ovom trenutku rješenje o istrazi još nije pravomoćno.

Na pitanje je li SOA trebala znati za razgovore između Milanovića i Kovačevića, ako je znala za razgovore Kolinde Grabar-Kitarović i Zdravka Mamića, navodi da on sam ne može znati što je SOA znala.

– To su pitanja na koja će vam odgovoriti ravnatelj obavještajne službe. Sigurno da postoje službe koje o tome gdje se kreće stićena osoba vode računa. Sigurno da, ako je u pitanju ugroza za sigurnost Predsjednika, nadležni bi poduzeli određene mjere – istaknuo je Božinović.

O izlasku Josipe Rimac iz Remetinca

O Milanovićevom spominjanju novog imenovanja za Vrhovni sud iako Sessi mandat ističe tek sljedeće godine kaže kako ne zna ništa o tome.

– Znam onoliko koliko trebam znati, a to je sve vezano uz stvaranje što boljeg okvira za razvoj hrvatske policije koja se pokazala u ovom razdoblju kao stup – objasnio je Božinović i dodao da živimo u demokraciji koja ima svoja pravila i svoj balans.

Za izlazak Josipe Rimac iz Remetinca i njezinu pomirljivu reakciju kaže da ga nije iznenadila.

– Mislim d aje to normalna reakcija – zaključio je Božinović.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime