Putnički brod talijanske brodarske kompanije SNAV koji plovi na liniji Ancona Split nedaleko Žirja se pokvario. Na brodu je oko 250 putnika i 92 člana posade.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No, tijekom noći je ostao bez pogona. Brod se trenutno nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

RAZVOJ SITUACIJE PRATITE UŽIVO:

12:20 – Feribot Aurelia, talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split, u četvrtak ujutro je doživio havariju kraj Žirja.

Za više informacija upitali smo Davida Radasa, voditelja službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

– Tegljenja će uskoro biti jer smo uspjeli angažirati adekvatan tegljač koji je u 11:30 upućen iz luke Gaženica. Tegljač “Pollux” je u poziciji presretanje putničkog broda Aurelia. Radi se o tegljaču iz flote Jadranskog Pomorskog Servisa iz Rijeke.

Putnički brod je trenutno u kretanju šibenskim akvatorijem prema zadarskom akvatoriju, a startno se nalazio na splitskom akvatoriju – kazao je David Radas za Dalmacija Danas.

Putanja Aurelije i Polluxa (MarineTraffic)

Upitali smo Radasa postoji li opasnost da se Aurelia približi nekom otoku ili hridi.

– Od dva pogonska stroja, jedan je još uvijek u pogonu, tako da brod ima kapacitet korigirati putanju u slučaju bilo kave opasnosti, ali za sada nema opasnosti. Brod plovi smanjenom snagom upravo iz tih razloga – da se uštedi energija i da se nepreforsira stroj. Čeka se doplov tegljača – rekao je Radas dodajući da je olakotna okolnost da na području prema kojem Aurelia plovi jugo i stanje mora su povoljniji.

Radas kaže da se u ovom trenutku ne može još reći hoće li se Aurelia tegliti prema zadarskom ili šibenskom području jer se trenutno nalazi točno na pola puta, a ovisit će i o nadolazećim vremenskim prilikama.

Tegljač Pollux. Foto: RiBor / MarineTraffic

Valovi su visoki, a brod kontrolirano pluta po pučini.

Nema ozlijeđenih, ali je spašavanje odgođeno, javlja Index.

Robert Baljkas, šef šibenske lučke kapetanije, za N1 je kazao kako je jugo u slabljenju. Tegljenje bi, kaže, moglo trajati satima. Još se ne zna hoće li se brod tegliti prema Zadru ili prema Splitu.  Prema njima je krenuo tegljač iz Zadra, koji bi do trajekta trebao stići za oko dva sata.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekli su da je tegljenje odgođeno.

“Predviđeno je bilo spašavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dva remorkera iz Šienika i Splita. No zbog jačanja južine i porasta valova odustalo se od toga budući da se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo ozlijeđivanje, nije prijavljeno niti onečišćenje”, kaže David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri spomenutom ministarstvu.

Uz brod je bio pridruženi i brod Maira iz iste kompanije. Ali, kako nam kažu iz ministarstva, zbog nedostatka stručnih službi nije bila moguća evakuacija.

“Taj brod se sada nalazi negdje na području razgraničenja splitskog i šibenskog akvatorija. Brod plovi uz pomoć jednog motora, brzina mu je tri čvora, drži se smjera ali uz minimalne pomake. To je samo zadržavanje na moru. To je kontrolirano plutanje, ta brzina je neznantno kretanje”, kaže Radas za Index.

“Mi smo agencija koja vrši posao za brodara i nama je cilj da taj brod dođe u Split. Nama je cilj da taj brod dođe u Split i da se ti putnici iskrcaju”, rekli su za Index iz splitskog ureda SNAV-a. Više za sada nisu mogli kazati.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime