Tijekom ponedjeljka je gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio sumnje Društva Marjan da Grad većim dijelom ipak nije upisan kao vlasnik šume. Naime, Grad se upisao na tek 7 od 307 hektara.

Da je Grad Split postao šumoposjednik Marjana gradonačelnik je objavio 23. prosinca, pritom je rekao da je to jedan od najvažnijih dokumenata koji prethodi izradi Plana upravljanja Park šumom. U isto vrijeme gradonačelnik je izjavio da se radi o dokazu da nije trebao potpisivati tabularnu izjavu kojom bi se vlasništvo nad šumom i šumskim zemljištem i službeno prenijelo državi. U nijednom trenutku nije dao naslutiti da Grad nije vlasnik cijele šume, već tek jednog malog dijela.

Vijest o ovome stigla je uoči sutrašnje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj će biti govora o daljnjim koracima u upravljanju Marjanom, kao i o restrukturiranju Javne ustanove za upravljanje PŠ Marjan.

Grad Split: Tek su se sada stekli preduvjeti za upis

Kratak komentar o ovome dobili smo iz Grada.

– Grad Split je tijekom proteklih nekoliko mjeseci po prvi puta dobio kompletnu dokumentaciju geodetske podloge granica te katastarskih i vlasničkih čestica te usporednika istih, što do sada nikada nije imao.

Predmetno je jedina podloga za slanje zahtjeva za upis pojedinih čestica u upisnik šumoposjednika.

Međutim, zbog sada jasnog i točnog stanja po pitanju neusklađenosti čestica, bit će potrebno značajno vrijeme za upis cjelokupne šume u upisnik šumoposjednika, te će se iste čestice upisivati u upisnik kako budu ujednačene, pročišćene i usporedive – stoji u odgovoru Grada Splita na naš upit.

Šumar predao zahtjev za otkaz

Danima pred sjednicu po gradskim kuloarima se šuškalo i da Javna ustanova ostaje bez jedinog šumara. Tijekom ponedjeljka smo za ovaj navod dobili i potvrdu.

Prema informacijama koje smo saznali, Ivan Ljubić, jedini licencirani šumar u toj Ustanovi, prije nekoliko dana predao je zahtjev za otkaz. Što i kako dalje saznat ćemo u utorak, gradskim vijećnicima sigurno će i ovo će biti jedna od tema za raspravu.

Ivan Ljubić

Za komentar smo upitali ravnatelja JU Park-šuma Marjan, Damira Grubšića, koji je potvrdio naše saznanje.

– Istina je, primili smo zahtjev gospodina Ljubića za prekidom radnog odnosa iz osobnih razloga, no nadamo se da u otkaznom roku možda može doći i do promjene te odluke.

Njegov odlazak iz JU PŠM bi svakako bio gubitak, kako za JU PŠM, tako i za Marjan, jer je baš on bio među prvima koji je posumnjao na mediteranskog potkornjaka, a kasnije istupom iz Povjerenstva za Marjan prvi ukazao na pogrešnu sanaciju, te kasnijim stručnim analizama i opažanjima omogućio uvid u brojne nedostatke.

Još uvijek vjerujemo da će gospodin Ljubić naći način za ostankom, ali i da će JU PŠM, nakon odobrenja Uprave grada, krenuti u natječaje za kompletiranje cijelog stručnog tima, koji je Marjanu neophodan – kazao je ravnatelj Grubšić za Dalmacija Danas.

Podsjećamo, Javna ustanova je u zadnjih nekoliko mjeseci objavila dva natječaja u potrazi za ovlaštenim šumarom, ali se nitko nije javio.

Današnji ravnatelj Damir Grubšić (u sredini) i šumar Ivan Ljubić (desno)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime