Iako daleko najpoznatiji po gastronomskoj deliciji koju svi obožavaju, grad Drniš dobija sve veći značaj na turističkoj karti Dalmacije. Dobro očuvana povijesna i kulturna baština svjedoči o zanimljivoj prošlosti grada nad Čikolom.

Simbol Drniša je kula Gradina koja se uzdiže na 334 metra nadmorske visine i dominira nad gradom i Petrovim poljem.

Tijekom 16. stoljeća Drniš je bio pod Turcima te služio kao stalna sudska ispostava (nahija). Turci su ovim područjem vladali preko 150 godina, a o tome danas svjedoče brojni arhitektonski ostaci. Najočuvaniji je minaret jedne od pet džamija te džamija Halila Hodže na čijim je ostacima danas nadograđena crkva svetog Ante Padovanskog. Očuvan je i sat sa sahat – kule koji je mletački general nakon poraza Turaka odnio u Šibenik te danas krasi zvonik crkve svetog Ivana.

Tijekom 2015. i 2016. godine, kroz projekt turističke valorizacije kanjona Čikole uređeno je 250 metara šetnice od Gradine do Stare mlinice u kanjonu.

Rodno mjesto Ivana Meštrovića

Iz sela Otavice, nedaleko Drniša, potječe najslavniji hrvatski kipar Ivan Meštrović. Iako rođen u Slavoniji, velik dio djetinjstva proveo je u voljenom selu, a danas tamo i počiva, u Crkvi Presvetog Otkupitelja poznatijoj kao mauzolej obitelji Meštrović.

I Drniš je prepun podsjetnika na slavnog kipara, a najupečatljivija je Meštrovićeva skulptura “Vrelo života” koja od 1950. godine krasi gradski park.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime