BLIŽI SE ROK ZA PODNOŠENJE GODIŠNJIH POREZNIH PRIJAVA: Popričali smo s Ivicom Kusićem, evo što nam je rekao

O navedenoj temi popričali smo s Ivicom Kusićem, čelnim čovjekom Porezne uprave u našoj županiji

Skoro je kraj veljače, bliži se rok za podnošenje godišnjih poreznih prijava poreza na dohodak.


Mi smo o navedenoj temi popričali smo s Ivicom Kusićem, čelnim čovjekom Porezne uprave u našoj županiji.

Do kada je u stvari krajnji rok za podnošenje prijave poreza?

Rok za ostvarenje prava u posebnom postupku preko obrasca ZPP-DOH je konac veljače ove godine za dohodak ostvaren u prethodnoj godini, a pošto ove godine zadnji dan veljače pada na neradni dan, produžili smo rok i na ponedjeljak 01. ožujka 2021. godine, i to u izvanrednom radnom vremenu od 07 do 19 sati.

Možete li nam navesti tko je sve ove godine obvezan podnijeti poreznu prijavu?

Pa obvezu podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak imaju svi porezni obveznici koji su ostvarili dohodak od samostalnog rada, zatim svi pomorci koji su ostvarili dohodak po osnovi dana provedenih na međunarodnoj plovidbi, kao i svi oni porezni obveznici od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak.


Da li u obveznike koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti spadaju i iznajmljivači postelja?

Ne. Paušalni dohodak kao i dohodak čiji je izvor primitak od imovine i imovinskih prava, kapitala i osiguranja smatra se konačnim dohotkom, i kao takav ne ulazi u postupak godišnjeg obračuna dohotka, pa tako po toj osnovi građani nisu u obvezi podnošenja godišnje prijave.U kojim sve situacijama točno građani moraju podnijeti prijavu Ispostavi Porezne uprave da bi ostvarili svoja prava, malo nam razjasnite?

Za građane doslovno više ne postoji obveza podnošenja godišnje porezne prijave na dohodak otkako smo uveli poseban postupak obračuna poreza na dohodak koji Porezna uprava provodi po službenoj dužnosti, a sve na temelju podataka iz evidencije JOPPD i evidencije PK, i to za dohodak koji se ostvari kao dohodak od nesamostalnog rada (plaće) ili kao drugi dohodak.

Znači u slučajevima kad je vaše stvarno stanje usklađeno s našim evidencijama, ako nemate neku olakšicu za koju Porezna uprava ne zna, onda nema potrebe dolaziti u Poreznu upravu, već će Porezna uprava za vas na temelju prikupljenih podataka tijekom razdoblja izvršiti godišnji obračun i svim poreznim obveznicima do konca lipnja 2021. godine dostaviti privremena porezna rješenja s utvrđenim porezom za uplatu ili povrat.

 

Ali postoje i situacije kad građani moraju prijaviti godišnju prijavu poreza da bi ostvarili pravo na povrat?

Da, tu se radi o situacijama kad fizička osoba – građanin želi ostvariti neka dodatna prava pomoću olakšica za koje Porezna uprava nema saznanja na temelju podataka iz svojih evidencija.

Nažalost, u takvim situacijama građani dolaze u zabludu da će porezno tijelo samostalno izračunati iznos preplaćenog poreza na dohodak, pa dolazi do propuštanja rokova za ostvarenje prava na povrat poreza. Znači, da bi ostvarili svoja prava u posebnom postupku, potrebno je da podnesete Obrazac ZPP-DOH za 2020. godinu do 01. ožujka 2021. godine, koji se podnosi nadležnoj Ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu.

Dajte nam primjere kad građani moraju dostaviti prijavu Poreznoj upravi da bi ostvarili pravo na povrat?

Pa najčešće imamo situaciju s građanima koji žele iskoristiti pravo na uvećanje osobnog odbitka za uzdržavane članove koji nisu u PK evidenciji Porezne uprave, poput roditelja, supružnika ili djeteta bez primanja koji nisu upisani na obrazac PK, a u isto vrijeme ostvaruju uvjete za uzdržavanog člana za to razdoblje. Postoje i situacije u kojima se koristi mogućnost raspodjele osobnog odbitka za isto dijete.

Primjerice, imate suprugu i dvoje djece, od kojih je po jedno na vašoj i supruginoj PK evidenciji, ali u 2020. godini supruzi se snizi nivo dohotka, pa joj postane suvišna olakšica za jedno dijete koje je na njenom PK kartonu. Tada vi morate ispuniti ZPP-DOH obrazac na način da prenesete, za potrebe obračuna za 2020. godinu, olakšicu i za drugo dijete na sebe, i tako ostvarite maksimalni povrat poreza na koji imate pravo.

Zaključno, na sve navedene radnje odnosno korištenje olakšica u godišnjoj prijavi građani ostvaruju pravo na povrat preplaćenog poreza ali isključivo putem posebnog postupka, jer u postupku koriste činjenice koje nisu u našim evidencijama.

Ponavljam, navedeno ostvaruju samo putem predaje obrasca ZPP-DOH za 2020. godinu kojeg moraju podnijeti do 01. ožujka 2021. godine.

U obrascu ZPP-DOH morate navesti sve relevantne podatke o olakšicama, poput upisa podataka za članove koji nisu na obrascu PK, ali uz njega nije potrebno prilagati vjerodostojne isprave poput izvadaka i potvrda iz matice rođenih, vjenčanih i umrlih, izvadaka i potvrda iz registra životnog partnerstva budući da Porezna uprava ima uvid u iste.

Što je s pomorcima?

Svi naši pomorci koji ostvaruju dohodak kao članovi posade u međunarodnim plovidbama su u obvezi podnošenja prijave. Ali u obvezi plaćanja poreza na dohodak su samo oni koji su proveli manje od 183 dana u međunarodnoj plovidbi.

U samoj prijavi su dužni podnijeti obrasce DPOM – evidenciju o danima provedenim na plovidbi i EPOM – evidenciju o primicima koje su ostvarili.

Pomorcima je rok za predaju ZPP-DOH isti kao i svim građanima, ali naravno ako su na plovidbi, onda im je rok 8 dana od iskrcaja.

Nešto za dodati?

Ove godine kreće i porezno rasterećenje mladih kroz umanjenje poreza na dohodak i to 100%-no umanjenje za mlade do 25 godina, te 50%-no umanjenje za mlade od 26 do 30 godina. Mladi po toj osnovi ne moraju predavati ZPP-DOH obrazac već će im Porezna uprava izvršiti obračun po službenoj dužnosti. Naravno, ako osim ove navedene, imaju dodati koju drugu olakšicu koja će im koristiti a Porezna je nema u svojoj evidenciji, neka predaju ZPP-DOH.

Još jednom apeliram na građane da mogu predati obrazac ZPP-DOH i preko elektronskog servisa Porezne uprave E-porezne kao i putem preporučene pošte da bi izbjegli nepotreban dolazak u Poreznu upravu, pošto im se svi obrasci i kalkulator za obračun povrata nalaze na našoj web stranici.

Kako se nalazimo u opasnosti od epidemije korona virusa COVID-19, imamo epidemiološka ograničenja koliko poreznih obveznika može biti prisutno u prostorima Porezne uprave.

Sve građane koji su odlučili da moraju doći u Poreznu upravu molimo za strpljenje, jer u najvećoj Ispostavi Porezne uprave, onoj Splitskoj, primamo istovremeno grupe po 8 obveznika, a sve kako bi ispunili epidemiološke uvjete i sačuvali vaše zdravlje.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime