– Ovim putem tražim raskid ugovora. Isto tako sam voljna snositi sve posljedice, odnosno podmiriti zakonsku naknadu sredstava koja proizlaze iz istog.

Napisala je to početkom veljače APN-u sada već bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć Anita Nosić.

Mlada HDZ-ova načelnica se dobrano zaplela u muljažu. Zakon nalaže, da ako kupi stan uz subvencije, onda mora u njemu i živjeti i prijaviti prebivalište. Ali ako odjavi prebivalište u Lovreću, onda gubi mjesto načelnice, navode 24 sata.

Zato se samo privremeno prijavila u Zagrebu, pa se vratila u svoju općinu. Ali nakon što je afera otkrivena, izgubila je mjesto načelnice po sili zakona. Također, trebala je odmah po raskidu ugovora i vratiti 72.000 eura preostalog kredita. Odmah i jednokratno.

Banka treba onda vratiti državi i subvencije. Dok nije otkrivena muljaža, porezni obveznici su Nosić isplatili oko 26.000 kuna subvencija.

Ali iako je morala, a i sama se obvezala sve platiti, više se ne javlja banci! Pa će je morati ovršiti. Nadležno Ministarstvo graditeljstva je odgovorilo da je APN odmah obavijestio Hrvatsku poštansku banku da raskine i naplati ugovor.

– Prema informacijama kojima APN raspolaže od navedene kreditne institucije u kojoj je gospođa Nosić podigla stambeni kredit, gospođa Nosić još uvijek nije raskinula ugovor o subvencioniranju stambenog kredita niti je izvršen povrat uplaćene subvencije. S obzirom da se Anita Nosić nije odazivala na pozive za raskidom ugovora, daljnji postupak ide prisilnom naplatom – rekli su iz Ministarstva.

Kako su objasnili, nema mogućnosti da banka, primjerice, nastavi kao i dosad naplaćivati rate. Ugovor po zakonu moraju raskinuti, a Nosić sav iznos dolazi odjednom na naplatu. Ako ga ne plati, stan je pod hipotekom i banka ga može preuzeti.
Nosić bi tako mogla nakon načelničkog mjesta ostati i bez stana od 48 kvadrata u zagrebačkoj Malešnici.

Nosić nije odgovorila na poziv i poruku kojom je upitana zašto se ne javlja banci i zašto nije podmirila obveze s obzirom da je sama poslala dopis u kojem kaže da je spremna na raskid ugovora i plaćanje.

Subvencionirani stanovi su inače namijenjeni zbrinjavanju mladih, a ne da ih uz subvencije kupuju osobe koje u njima ne žive.

– Predmetnu nekretninu sam kupila zbog poslovnih odlazaka u Zagreb. Na APN-u je da odluči tko zadovoljava zakonske uvjete kupnje stana. Poslala sam dokumentaciju kao i drugi aplikanti smatrajući da zadovoljavam tražene zakonske uvjete. Temeljem provedenog postupka sklopljen je Ugovor čije obveze u potpunosti izvršavam – rekla je pisano Nosić početkom veljače.

Državne subvencije da bi netko imao nekretninu radi poslovnih dolazaka nisu cilj Vlade.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime