U Kaštelanskom polju, podno Kozjaka, prostire se prekrasni Biblijski vrt Gospe od Stomorije, jedini kao takav u Hrvatskoj. Vrt je nastao nakon posjeta Pape Ivana Pavla II. Dalmaciji te se u njemu nalazi i palma koju je Sveti Otac blagoslovio. Na tom prostoru nalazi se srednjovjekovna crkvica koja je od davnina svetište i utočište hodočasnika za Veliku Gospu te je jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. U Crkvi se nalazi i izvor pitke vode.

Svetište Gospe od Stomorije u ovo proteklo vrijeme korone bilo je mjesto gdje su Kaštelani bježali u prirodu i na čist zrak. U vrtu stoljećima rastu masline, vinova loza, smokve a ljudi su s vremenom zasadili Judino drvo, začinsko bilje, lovor. S Biblijskog vrta pruža se prekrasan pogled na Kaštelansko polje i zaljev te svima onima koji još nisu posjetili ovaj ”raj na zemlji” toplo preporučujemo da ga posjete.

Crkva sv. Marte u Bijaćima je starohrvatska crkva. Bijaći se danas zajednički nazivaju dva brežuljka u sjeverozapadnome dijelu Kaštelanskog polja. Zapadni je viši i zove se Veli Bijać, a istočni je Mali Bijać koji blago prelazi u ravnicu. Na vrhu Velog Bijaća je crkva sv. Nofra (Onofrija) s natpisom iz 1475. godine. Južno i zapadno od brežuljaka prostire se najplodniji dio Kaštelanskog polja koji je prepun arheoloških ostataka. Nad ostacima jedne rimske vile rustike u 9. stoljeću Hrvati grade baziliku posvećenu sv. Marti, te se i danas ovo područje zove Stombrate. U blizini crkve sv. Marte nalazi se starohrvatsko groblje s 54 groba.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime