U ovom trenutku u Hrvatskoj je 1520 aktivnih slučajeva covida-19, među kojima je 122 na bolničkom liječenju od čega 11 na respiratoru, rekao je u četvrtak minisar zdravstva Vili Beroš ustvrdivši da je zdravstveni sustav spreman nositi se s potencijalim izazovima na jesen.

Na 178. od početka epidemije u Hrvatskoj smo imali ukupno 7074 pozitivnih na koronavirus od kojih se 5386 oporavilo.

“U proteka tri tjedna je ukupno bio 2081 novooboljeli a u istom je razdoblju preminulo 25 osoba, dok je na bolničko liječenje primljen 201 pacijent. U istom periodu imamo 881 ozdravljenu osobu. Trenutno se 5459 nalazi u samoizoacjii. Od zadnjeg izvješća na vladi oboljelo je 111 osoba zaposlenih u zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš podnoseći izvješće na sjednici Vlade.

Prosječna dob oboljelih unazad tri tjedan je manja od 25 godina, a klinička slika blaga te nemamo veliki broj hospitaliziranih.

Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije koronavirusa je 33,32 na 100.000 stanovnika, a broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi 0,3.

Trenutno u Hrvatskoj imamo 22 testna mjesta PCR metodom a na 29 mjesta se uzimaju uzorci briseva.

“U Hrvatskoj je trenutno oko 700.000 turista pa je i porat broja covid-19 pozitinvih osoba posljednjih dana bio očekivan. Dodatno uvedene mjere zasigurno će doveti do smanjenja broja zaraženih, ali je isto tako puno toga na osobnom odabiru i ponašanju svakog građanima i turista, osobito mladih koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku”.

Beroš je rekao kako smo imali i importirane slučajeve covida-19 iz 14 zamalja  EU i okruženja; 111 slučajeva i 395 njihovih kontakata.

Što se tiče žarita Beroš je rekao kako je gotovo petina zaražena prilikom okupljanja i u noćnim klubovima diljem obale, a 15 posto su kontakti prethodno oboljelih.

U kontinenalnom dijelu Hrvatske najviše oboljelih je u Zagrebu, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a povezuje se u najvećoj mjeri s povratkom s godišnjih odmora i boravkom u noćnim klubovima. Žarišta su stavljena pod kontrolu.

U Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji situacija je stabilna. Epidemiolozi uspijevaju indentificirati mjesta širenja infekcije i kontakte, a ograničenjem radnog vremena noćnih klubova smanjen je rizik od daljnjih žarišta.

Sve više testiranja stranaca

Smanjen je broj zaraze na svadbama i drugim okupljanjima, a vjerski objekti i radna mjesta uzrok su zanemarivog broja oboljelih s manje od 1 posto, kazao je Beroš.

Postoje i županija s malim ili neznatnim brojem oboljelih: Koprivničko-križevačka županija s tri, Vukovarska s pet. U turističkim žipanijama – Istarskoj s 20 slučajeva, Dubrovačkoj 28, Pimorsko-goranskoj 36 ne može se govoriti kao o žarištima koronavirusa.

Beroš je rekao i kako je zamijećen povećani broj testiranja na temelju privatnih zahtjeva, među kojima bilo najviše turista pa je dosad provedeno 1266 testiranje osoba koji nisu hrvatski državljani.

Beroš je kazao i kako je Hrvatska dobila 14. kolovoza prvu pošiljku od 493 doze lijeka remdesivir nakon što je sudjelovala u zajedničkoj nabavi tog lijeka na razini EU, a očekuju se još dvije pošiljke.

Kazao je i kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva zaključila kako od početka epidemijie postoji mogućnost da roditelji budu uz dijete tamo gdje postoje infrastukturni i kadrovski uvjeti, ali da zdravstveni sustav na prvom mjestu mora prvo zaštiti bolesnu djecu od zaraze. Posjete bolnicama ograničene su u cijelom svijetu radi zaštite belesnika i zdravstvenih djelatnika.

Hrvatski zdravstveni sustav potpuno je spreman nositi se s potencijalnim izazovom jeseni. Imamo dovoljan broj respiratora, čemu treba pridodati i novonaručene preko EK te dovoljno akutnih bolničkih postelja, a najveći teret nose zdravstveni radnici, rekao je Beroš.

Apelirao je na osobnu odgovornost pojedinaca i poštivanje epidemioloških mjera.

“Virus je među nama i samo odgovornim ponašanjem uspjet ćemo zajedno održati situaciju pod kontrolom. Razumijemo potrebu za nastavkom uobičajenih životnih aktivnosti svih, pa i mlađe populacije, ali još jednom napominjemo da odgovornim ponašanjem utječemo na vlastito i zdravlje naših bližnjih”, rekao je Beroš.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime