Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon sastanka s epidemiolozima, drugim liječnicima, medicinskim sestrama i ravnateljima bolnica i kliničkih centara na kojem su razrađivani scenariji za jesen i borbu s koronavirusom, piše Dnevnik.hr.

Beroš napominje kako u ovom trenutku nema načelnog stava o tome hoće li se ići na testiranje svih zdravstvenih djelatnika. Kazao je da će svi zdravstveni djelatnici pri povratku na posao proći upitnik sa svojim rukovoditeljem i objasniti s kim su se družili i jesu li, kako je rekao ministar, išli po klubovima.

Kazao je kako sve bolnice imaju različita pravila za posjete zbog svojih specifičnosti.

“Moramo dati okvir, ali ne mogu sve bolnice imati iste upute. Bolnička povjerenstva imat će više ingerencija za odlučivanje o tome”, otkrio je.

Govorio je i o broju oboljelih. Kaže da će danas biti više oboljelih nego jučer, a dao je i objašnjenje.

“Broj oboljelih veći je nego jučer, razlog je manji rad testiranja vikendom. Uobičajeno je da je broj sredinom tjedna veći”, dodao je.

Napomenuo je kako na terenu fali epidemiologa te kako će se u sustav povući i studenti.

“Radi se i na edukacijama mladih liječnika koji su u fazi tzv. rada pod nadzorom. Oni bi mogli pomoći epidemiolozima i raditi izvide i sve elemente za koje epidemiolozi procijene da ih mogu raditi, a da pritom ne ugrožavaju niti jedan aspekt struke”.

Objasnio je i napise Nacionala o zabavi na kojoj je bila Nina Badrić, a koja se potom slikala s njim. Na zabavi je prema pisanju Nacionala bila i Severina, koja je objavila da je zaražena.

“Kontaktirao sam s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo o tome. Nina Badrić nije zabilježena kao kontakt na tom događanju koji je bio 6.8., a Severina nije sudjelovala na tom zbivanju. Od 6.8. sudionici tog događanja mogli su se zaraziti negdje drugdje. Badrić nije nigdje detektirana kao kontakt, pa nije ni testirana, stoga mislim da nisam osobno bio ugrožen”, objasnio je.

Posjeti djeci u bolnicama

Posjeti djeci u bolnicama ostaju na 15 minuta, no bolnice će moći same odlučivati o produženju posjeta ovisno o uvjetima, otkrio je Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Posjeti nikada nisu bili zabranjeni, i čitavo vrijeme to je bilo dopušteno. Procijenili smo da je 15 minuta sigurno. Neke su ustanove samoinicijativno produžile vremenski kontakt. Nije to doneseno ni zbog kakvih drugih razloga, već da se zaštite ta djeca. Preporuka je 15 minuta, a tko god ima mogućnosti, naložili smo da se unutar bolnica odrede drugačiji uvjeti i minutaža. Ako imaju uvjete, onda posjeti mogu biti i puno duži”, kazao je.

Otkrio je i da im u sustavu fali 150 epidemiologa.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime