U Hrvatskoj je danas zabilježen rekordni broj novih slučajeva koronavirusa – 219. Ujedno je i broj aktivnih slučajeva na rekordnoj razini, s današnjim danom imamo 1520 aktivnih slučajeva.

Ukupno je od početka epidemije u Hrvatskoj zabilježeno 7074 slučaja.

Je li Stožer zabrinut zbog porasta broja novozaraženih, kakva je epidemiološka slika u Hrvatskoj i razmišlja li se o eventualnom uvođenju novih mjera, u Dnevniku N1 Televizije govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Počet ćemo testirati više ljudi”

“Pripremamo zdravstveni sustav. U početku smo vukli paralele s Kinom, Italijom… Ako ne dođe do kataklizme, naš zdravstveni sustav moći će odgovoriti i na znatno veće brojke. Za očekivati je da će se s hladnijim vremenom klinička slika pogoršati”, kazao je Beroš.

Na upit da komentira prigovore da ne testiramo dovoljno, Beroš kaže da su danas testirana 1563 uzorka. “To je značajan broj, ali ćemo taj broj uskoro i povećati. Dokazalo se da je povećani broj testiranja najbolji način sprečavanja širenja zaraze. Mijenjamo strategiju i s jeseni ćemo povećati broj testiranja”, kaže Beroš.

“Ja ne određujem cijene testiranja. HZZO, koji definira cijene, prilagodio je cijene testiranja. Tehnologija iz dana u dan napreduje, već se nude kvalitetna testiranja za jako male cijene, prilagođavat ćemo se situaciji”, objašnjava Beroš.

O Sloveniji i crvenoj listi

Beroš je komentirao i odluku Slovenije da nas stavi na crvenu listu, kao i izjavu Jelka Kacina da se sustav raspada.

“Očigledno nije dobro upućen u stanje u Hrvatskoj. Hrvatska je šampion turizma u Europi i svijetu. Slovenci se ovdje osjećaju sigurno i zaštićeno, ima ih preko 100.000”, odgovara Beroš.

“Slovenci su jako striktni. Capak je stalno u kontaktu sa svojim kolegom u Sloveniji. Nije dobro da situaciju u Hrvatskoj prikazuju dramatičnijom nego što je. Situacija je daleko od alarmantne ili dramatične”, rekao je.

Beroš kaže da postoji veliki politički pritisak da se ograniči širenje zaraze u Sloveniji. Dodaje da je moguće i da nas Njemačka proglasi rizičnom zemljom.

“Situacija je pod kontrolom, što će biti na jesen, teško je reći”, dodaje Beroš, javlja Index.

“Imam pravo na malo opuštanja”

Na kraju je komentirao fotografiju s Hvara. Podsjetimo, na toj se fotografiji uz Beroša, njegovu suprugu i Ninu Badrić nalazi još dvoje ljudi. Nema nikakve distance, a nepoznatoj ženskoj osobi ministar Beroš ljubi ruku.

“To su ljudi s kojima se družim od djetinjstva, stalno smo bili na otvorenom. Da, približili smo se jer smo si čestitali blagdan. Ja sam samo običan čovjek, imam pravo na malo opuštanja”, kaže Beroš.1 KOMENTAR

  1. Mislim, da ova kriza sve više razotkriva pravo lice političara i politike, koju vode u susednoj državi. Sve je podređeno kapitalu!!! Sramota, da se tome podredio i ministar zdravstva!! On je u ulozi ministra političar, ali bi u svakom trenutku morao i u toj ulozi djelovati kao stručnjak!?! Ako pomislimo i da nam debelo lažu o broju zaraženih, Sramota je toliko veča.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime